Sirijska mladost spašava bolnice u Halepu

Bitka za sirijski grad Halep je od strateške važnosti za opstanak opozicije, koja strahuje da bi njegovim padom pod kontrolu režima mogla izgubiti rat. Taj grad napuštaju deseci hiljada izbjeglica i kreću se prema granici s Turskom. Blizu Kilisa trenutno je 35.000 izbjeglica.

Bolnicama u Halepu godinama nedostaje lijekova i medicinske opreme. Osim toga, bile su i meta zračnih udara. Više bolnica je oštećeno, a neke su prestale s radom. Osoblje bolnica kaže da, zbog ratnih okolnosti, kompanije koje proizvode medicinsku opremu odbijaju poslati svoje stručnjake u Halep da poprave oštećene uređaje.

“Najviše problema imamo s električnim generatorima i uređajima za proizvodnju kisika, zbog dugotrajnih prekida u napajanju strujom. Zbog nedostatka aparata za disanje, ne možemo raditi endotrahealnu intubaciju”, navodi ljekar Abu Luay.

Alternativna rješenja

Nedostatak kisika jedan je od najvećih problema za ljekarsko osoblje u Halepu. Budući da su strane kompanije odbile popravljati uređaje, stanovnici tog grada su se morali okrenuti vlastitim mogućnostima, javlja novinar Al Jazeere Ameer Abbad.

Za neke mlade u Halepu patnja je bila izvor inspiracije u pokušaju da pronađu alternativna rješenja za opstanak bolnica. Abu Mahmoud vodi ekipu Al Jazeere u svoju skromnu radionicu u Halepu. Pokrenuo ju je zajedno sa svojim prijateljima. Bave se proizvodnjom i popravkom medicinske opreme. Napravili su uređaj za proizvodnju kisika.

“Iako se radi o primitivnom aparatu, on odgovara na potrebe bolnica. I pored toga što nam nedostaje nekih materijala, uspijevamo zadovoljiti 60 posto potreba bolnica”, govori on.

Uprkos nedostatku materijala, ovi mladići uspijevaju održati na životu halepske bolnice i snabdjeti ih neophodnim količinama kisika, ali i popraviti postojeće medicinske uređaje.

Izvor: Al Jazeera