Sirijska opozicija napustila pregovore u Astani

Dosadašnja tri kruga razgovora u Astani nisu dala očekivani rezultat, a sukobljene strane odbijaju direktno pregovarati (EPA)

Sirijski pobunjenici odustali su od sudjelovanja u najnovijoj rundi mirovnih pregovora koji se, uz podršku Rusije, održavaju u Kazahstanu, a tu odluku donijeli su u znak prosvjeda zbog bombaških napada u Siriji.

“Izaslanstvo pobunjenika obustavlja sudjelovanje na sastancima zbog žestokih zračnih udara na civile. Suspenzija će se nastaviti dok se ne zaustavi bombardiranje na cijelom teritoriju Sirije”, rekao je pobunjenički izvor u Astani, a prenosi AFP.

Al Jazeerin reporter Jamal Elshayyal prenio je da je Ministarstvo vanjskih poslova Kazahstana navelo kako je “zabrinuto”, ali je “primjetno da cijelu situaciju žele prikaziti pozitivnom”.

“Kažu i da će predstavnici oružanih skupina sirijske opozicije biti na sutrašnjim razgovorima te da nije riječ o stvarnoj suspenziji sudjelovanja. Prema njihovom viđenju, opozicijske skupine završile su svoj posao za danas i sutra su ponovno tu. Sastanci drugih sudionika u Astani i dalje se održavaju, što baca sumnju da je bojkot opozicije ipak ozbiljan. Za Al Jazeeru su predstavnici opozicije potvrdili da je prekid stvaran”, javio je Elshayyal.

Na pregovorima o prekidu vatre u Siriji, koji traju u glavnom gradu Kazahstana, prisutni su i predstavnici Rusije i Turske, država koje jamče provedbu sporazuma o primirju iz prosinca prošle godine.

Dosad bez rezultata

Dvodnevne razgovore predvodi i koordinira izaslanik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura. U kratkoj izjavi novinarima samo je rekao da će danas biti održani bilateralni sastanci, kao priprema za sutrašnje razgovore.

Dosadašnje tri runde razgovora u Astani nisu dale očekivani rezultat, a sukobljene strane i dalje odbijaju izravne pregovore.

“Različite strane, uključene u sukob, posebno Rusija i Turska – glavni pokrovitelji ovog procesa – trebaju bilo kakav rezultat. Mnogo se govorilo o prekidu vatre na terenu, koji će omogućiti uspješne paralelne mirovne pregovore u Ženevi. Astana je trebala biti posljednja stanica na kojoj će se formalno finalizirati prekid vatre. To se nikad nije dogodilo, a vidimo da neprekidne borbe traju tjednima. I ne samo to: u tom periodu režim predsjednika Bashara al-Assada upotrijebio je kemijsko oružje protiv civilnog stanovništva. Stigla su i upozorenja da takvo ponašanje i napadi na civile ubuduće neće biti tolerirani”, javio je Elshayyal.

“Razgovori u Astani moraju polučiti rezultat. Vjerojatno će biti usmjereni na manje bitne stvari o kojima je lakše postići sporazum. Mnogo je jednostavnije, npr., pregovarati o prekidu vatre u nekom određenom području nego pokušati usuglasiti primirje u cijeloj zemlji”, izvještava Elshayyal.

Izvor: Al Jazeera i agencije