Sirijska opozicija ne ide na pregovore u Astanu

Naredni međunarodni sastanak u glavnom gradu Kazahstana planiran je za 14. i 15. mart (Reuters)

“Predstavnici sirijske opozicije neće prisustvovati novoj rundi pregovora s predstavnicima Vlade Sirije u kazahstanskoj prijestonici Astani”, izjavio je u ponedjeljak za AFP glasnogovornik delegacije opozicije Osama Abu Zaid.

“Pobunjeničke grupe odlučile su ne učestvovati [na sastanku] u Astani”, rekao je Zaid, objasnivši kako je odluka o bojkotu donesena zbog neispunjenih obećanja o prekidu vatre.

Ranije u ponedjeljak kazahstanski ministar vanjskih poslova Kairat Abdrahmanov izjavio je kako države garanti primirja u Siriji – Rusija, Iran i Turska – moraju osigurati učešće Vlade Sirije i oružane opozicije na narednom sastanku u glavnom gradu Kazahstana.

Naredni međunarodni sastanak u Astani zakazan je za 14. i 15. mart, navela je agencija Tass.

Konačne informacije

“Očekujemo da Ujedinjene nacije, SAD i Jordan dostave konačne informacije o svojim predstavnicima. Što se tiče Vlade Sirije i oružane opozicije, na zemljama garantima jest da osiguraju njihovo učešće”, istakao je Abdrahmanov nakon obraćanja Parlamentu Kazahstana, prenosi ruska agencija.

On je naveo kako su, po preporuci država garanata, specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura, predstavnici UN-a i Jordana pozvani da učestvuju na sastanku, a riješena su sva pitanja vezana za organizaciju narednog sastanka u Astani.

Države garante, prema njegovim riječima, zastupat će predstavnik ruskog predsjednika i specijalni predstavnik ruskog ministra vanjskih poslova, kao i zamjenici šefova diplomatija Turske i Irana.

Izvor: Agencije