Sirijska opozicija poziva UN da raspravlja o Assadovim zločinima

Snage Bashara al-Assada u napadima na područja pod kontrolom opozicije koristile su hemijsko oružje (EPA)

Sirijska opozicija traži od Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da održi sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o suđenju režimu Bashara al-Assada i izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istragu o Siriji pri UN-u u kojem se navodi da je sirijski režim koristio hemijsko oružje protiv civila u Siriji čime je počinio ratni zločin.

Šef pregovaračke delegacije sirijske opozicije Nasr Hariri je u Istanbulu pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da raspravlja o pomenutom izvještaju UN-a.

Apelirao je na UN-a da konačno izvrši svoje obaveze kako bi se u Siriji uspostavila politička tranzicija nakon Assadove vladavine.

Nezavisna međunarodna komisija za istragu o Siriji pri UM-u saopćila je da je sirijski režim koristio hemijsko oružje protiv civila u Siriji, čime je počinio ratni zločin.

Korišteni sarin i hlor

U izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istragu o Siriji, u kojem je praćen period od 1. marta do 7. jula, navodi se da se nasilje u ratom pogođenoj zemlji i dalje nastavlja, kao i da su civili diljem Sirije žrtve napada režimskih snaga.

Navodi se da su Assadove snage u napadima na područja pod kontrolom opozicije koristile hemijsko oružje, pritom izvodeći smišljene napade na civile.

U izvještaju se, također, navodi da je u hemijskom napadu u Khan Sheykhunu u Idlibu korišten plin sarin, a u napadu u Guti hlor.

Napominje se da je režim upotrebom sarina prekršio konvencije UN-a protiv upotrebe hemijskog oružja.

Izvor: Agencije