Sirijska opozicija priprema ofanzivu na ISIL

Jarablus je posljednji važniji grad koji ISIL kontrolira na granici sa Turskom (Al Jazeera)

Sirijska opozicija priprema vojnu akciju protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u gradu Jarablusu na granici s Turskom, saopćio je to politički ured brigade Al-Moutasem, članice sirijske naoružane opozicije.

Mustafa Sejari je kazao za Al Jazeeru da je cilj napada na Jarablus očuvanje jedinstva Sirije i realizacija narodnih interesa.

S druge strane, lokalni izvori su saopćili Al Jazeeri da je turska artiljerija granatirala položaje ISIL-a i kurdskih snaga u naseljima južno od grada.

Neimenovani komandant opozicionih snaga kazao je jučer kako se očekuje da će snage opozicije koje podržava Turska, a koje se bore pod zastavom Slobodne sirijske vojske (FSA) napasti Jarablus sa teritorije Turske u narednih nekoliko dana.

Izvor dodaje da se opozicione jedinice okupljaju u blizini granice sa Sirijom, javlja Reuters.

Važnost Jarablusa

Jarablus se nalazi na zapadnoj obali rijeke Eufrat i to je posljednji važniji grad koji ISIL kontrolira na granici sa Turskom.

Taj grad je 54 kilometra udaljen od pograničnog grada Rojave, koji su snage opozicije nedavno preuzele od ISIL-a.

Zauzimanje Jarablusa spriječit će da taj grad padne u ruke Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koalicije kojom dominiraju kurdske jedinice.

SDF je nedavno preuzeo Manbij od ISIL-a.

Turska pruža značajnu pomoć frakcijama Slobodne sirijske vojske i želi spriječiti dalje širenje snaga sirijskih Kurda na račun ISIL-a u pograničnom području Sirije.

Izvor: Al Jazeera i agencije