Sirijska opozicija traži međunarodnu intervenciju

Sirijska opozicija zatražila je međunarodnu intervenciju protiv boraca grupe Islamska država, nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države pokrenule zračne udare na položaje IS-a u susjednom Iraku.

Američki zvaničnici podstakli su sirijsku opoziciju da zatraži intervenciju, saznaje Al Jazeera iz izvora sirijske opozicije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava  objavila je da su u posljednje dvije sedmice, tokom borbi na istoku Sirije, borci grupe Islamska država pogubili blizu 700 osoba. Navode da se radi uglavnom o civilima.

Opservatorija navodi da je ubijeno stotinjak boraca sunitskog plemena Shaitat, dok su ostale žrtve bili civili.

Oni su ubijeni u nekoliko sela pokrajine Deir-ez-Zor bogate naftom, koju velikim dijelom kontrolište grupa Islamska država.

Šef Opservatorije Rami Abdel Rahman je kazao da nije poznata sudbina 1.800 pripadnika plemena Shaitat.

SNC: Neprijatelj isti kao i u Iraku

Sirijska nacionalna koalicija (SNC), glavni politički opozicioni blok te vođe Slobodne sirijske vojske, uputili su apel za međunarodnu intervenciju na konferenciji za novinare u turskom gradu Gaziantepu u subotu, također zatraživši pomoć u borbi protiv sirijske vojske.

”Cijeli svijet je pozvan da interveniše na brz i efikasan način kako bi podržao borce Slobodne sirijske vojske, koji se bore protiv terorističkih bandi”, rekao je predsjednik SNC-a Hadi al-Bahra.

”Pozivam UN i države koje vjeruju u slobodu, uključujući Sjedinjene Američke Države, da se odnose prema situaciji u Siriji na isti način kao i prema situaciji u Kurdistanu u Iraku”, rekao je Bahra.

”Razlozi su isti, neprijatelj je isti”, dodao je.

Rezolucija UN-a

U petak je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno usvojilo rezoluciju protiv grupe Islamska država i Al-Nusra fronta.

Vijeće sigurnosti je stavilo na “crnu listu” šest članova te grupe, uključujući glasnogovornika, i zaprijetilo je sankcijama onima koji finansiraju, regrutuju ili daju oružje pripadnicima te grupe.

UN osuđuje “terorističke aktivnosti grupe i nasilnu ekstremističku ideologiju te stalno, sistematsko i brutalno kršenje ljudskih i međunarodnog prava”.

Govoreći o rezoluciji, specijalni predstavnik sirijske koalicije pri UN-u Najib Ghadbian je kazao: ”Sirijska koalicija poziva na ciljane zračne napade u Siriji. Nakon toga, potrebno je održati intenzivne programe obuke umjerenih sirijskih opozicionih snaga koje se efikasno bore protiv boraca grupe Islamska država više od godinu.”

Drugi član koalicije rekao je Al Jazeeri da su članovi koalicije dobili ”različita obećanja” Amerikanaca.

Grupa Islamska država u Siriji je preuzela kontrolu nad provincijom Raqqa i drugim istočnim dijelovima zemlje, gdje izvodi javne egzekucije. Brojni stanovnici žive u strahu, dok su drugi izbjegli.

Aktivisti koji su se suprotstavili vladavini grupe Islamska država suočeni su s nasiljem. Mnogi od njih bore se za svrgavanje predsjednika Bashara al-Assada od 2011.

Opozicioni političari u egzilu izrazili su nezadovoljstvo jer tri godine krvoprolića nisu dovele do istog rapidnog odgovora međunarodne zajednice kao u Iraku.

Američki predsjednik Barack Obama ranije ovog mjeseca odobrio je zračne napade na pozicije grupe Islamska država nakon njihovog napretka na sjeveru države i približavanja američkoj bazi u Erbilu. Obama je tada rekao da želi spriječiti genocid nad manjinama.

Izvor: Al Jazeera i agencije