Sirijska porodica u očajnoj potrazi: Kćerkica nestala u Istanbulu

Blizu tri miliona Sirijaca pobjeglo je u Tursku, a među njima su deseci hiljada djece odvojene od porodica.

Harry Fawcett je razgovarao sa roditeljima 11-godišnje djevojčice koja je nestala u Istanbulu.

Porodica Davut pretrpjela je mnogo – ratne strahote u rodnom gradu Halepu, borbu da se izvuku iz Sirije sa petoro djece…

Ali to nije bilo ništa u poređenju sa onim što im se desilo nakon što su stigli u Istanbul: nestankom njihove tada devetogodišnje kćerke Betul.

“Vratite mi kćerku, zaboga. Neću nikoga tužiti, neću ni ostati ovdje. Čak i ako bombe budu padale, vratit ću se u Siriju. Ali ne mogu otići bez kćerke”, moli Cigdem Davut, majka izgubljene djevojčice.

Nestala tokom igre

Betul, koju opisuju kao inteligentnu djevojčicu, igrala se na ulici ispred kuće kad je nestala prije 18 mjeseci. Njeni roditelji su uvjereni da je kidnapirana i još živa.

Kažu da im vlasti nisu mnogo pomogle u potrazi za kćerkom.

“U većini slučajeva kada nestanu, djeca izbjeglice od roditelja se odvajaju na putu. Često ostaju sama na opasnim mjestima. A ono što ovaj slučaj čini gorim od ostalih jeste činjenica da je Betul nestala ovdje, samo nekoliko metara od novog porodičnog doma, gdje su mislili da su konačno na sigurnom”, kaže Harry Fawcett, reporter Al Jazeere.

Očajni, obratili su se istraživačkoj ekipi popularnog jutarnjeg programa.

Novinari još nisu uspjeli pronaći Betul, ali kažu da su u brojnim dosadašnjim slučajevima imali uspjeha.

Zabava za djecu

U drugom dijelu Istanbula, grupa za pomoć izbjeglicama organizira zabavu za sirijsku djecu.

Jedan od povoda je to što žele da pokažu lokalnim vlastima koliko se djeca oslanjaju na njih, naročito mali Sirijci odvojeni od porodica.

“Potpuno su bespomoćni. Tvrde da je Turska na neki način u šoku zbog tolikog broja izbjeglica, da pokušavaju uspostaviti sistem i izboriti se s ovom situacijom. Ali sistem još nije u potpunosti uspostavljen”, kaže Ugur Yildirim, aktivist Međunarodnog udruženja za pomoć izbjeglicama.

Dodaje i da se u Turskoj nalazi više od 50.000 djece bez pratnje. Ekipa Al Jazeere dvije sedmice je od Vlade bezuspješno pokušavala dobiti podatke o tome.

Porodica Davut ne brine samo zbog kćerke, nego i zbog efekta koji njen nestanak ima na ostalu djecu.

“Moja druga kćerka ne želi sama ići na sprat ni napolje. Stalno govori: ‘Odveli su Betul, odvest će i mene.’ Svega se plaši. Moj sin Bilal neprestano ima noćne more”, kaže otac nestale djevojčice.

Ahmet čini sve što može da pronađe kćerku. Svakog vikenda hoda ulicama ovog velikog grada, u nadi da će je neko prepoznati na fotografiji, nazvati ih i okončati košmar u kojem on i njegova porodica žive već godinu i po.

Izvor: Al Jazeera