Sirijska protivzračna odbrana oborila nekoliko izraelskih raketa

Sirijski mediji izvijestili su da su u okolini Damaska pogođene neprijateljske mete (AP)

Izraelski avioni napali su raketama ciljeve u blizini sirijske prijestonice Damaska, a u napadu su ranjena tri sirijska vojnika, izvijestili su sirijski državni mediji navodeći izjavu izvora iz vojske.

“Naša protivzračna odbrana djelovala je protiv neprijateljskih raketa koje su lansirali izraelski ratni avioni iznad libanskih teritorija i oborila većinu prije nego što su došle do svojih meta”, rekao je sirijskim medijima izvor iz sirijske vojske.

Pogođeno je skladište oružja, a u napadu su ranjena trojica vojnika, dodao je izvor.

Detalji o ostalim metama napada nisu objavljeni.

Sirijski mediji ranije tokom večeri izvijestili su da su u okolini Damaska pogođene “neprijateljske mete”.

Glasnogovornica izraelske vojske (IDF) nije željela komentirati izvještaje.

Gađana ruralna područja

“Sistem protivzračne obrane IDF-a aktivirao se odgovarajući na protivzračnu raketu ispaljenu iz Sirije”, objavljeno je kasnije na službenom Twitter-nalogu izraelske vojske.

Sirijska opservatorija za ljudska prava izvijestila je da su izraelske rakete lansirane iznad teritorije Libana i da su gađale ruralna područja zapadno i jugozapadno od Damaska.

“Više projektila pogodilo je skladišta oružja Hezbollaha ili iranskih snaga”, rekla je Opservatorija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U sirijskoj prijestonici čule su se snažne eksplozije, rekao je jedan od svjedoka za agenciju Reuters.

Iranski utjecaj

Libanska Nacionalna novinska agencija ranije je izvijestila da su izraelski vojni avioni izvodili lažne napade nad jugom zemlje.

Izrael je sve zabrinutiji zbog rastuće prisutnosti i utjecaja u susjednoj Siriji svog starog neprijatelja Irana, ključnog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Izraelske zračne snage tokom sukoba u Siriji više su puta napadale, kako su rekle, iranske položaje ili transporte oružja libanskom Hezbollahu, koji podržava Iran.

Izvor: Agencije