Oglasi

Sirijska Vlada poziva izbjeglice da se vrate

Državna novinska agencija prenijela je Vladin poziv disidentima da se vrate i učestvuju u procesu pomirenja.

Sirijska Vlada je pozvala stotine hiljada građana koji su pobjegli za vrijeme građanskog rata da se vrate kući. To uključuje i protivnike predsjednika Bashara al-Assada.

Državna novinska agencija SANA je objavila da će Vlada pomoći izbjeglicama, bez obzira na to da li su pobjegli „legalno ili ilegalno“. Povratak je dozvoljen i članovima sirijske opozicije, koji, također, žele učestvovati u pomirenju.

Ovi razgovori su dio Assadove incijative da okonča sukob koji je do sada odnio preko 60.000 života.

Opozicija je odbila inicijativu, uz insistiranje da Assad napusti vlast.

Više od pola miliona Sirijaca pobjeglo je u susjedne zemlje za vrijeme 22-mjesečnog sukoba. To uključuje opozicijske aktiviste i dezertere, te vojne oficire koji su prešli na stranu pobunjenika i žele svrgnuti Assada.

Puna mobilizacija

Ranije ovog mjeseca je sirijski predsjednik u svom prvom javnom obraćanju u nekoliko posljednjih mjeseci pozvao na "punu nacionalnu mobilizaciju" u borbi protiv pobunjenika, koje je opisao kao "teroriste Al-Kaide".

On je dodao da je Sirija pod napadom bez presedana, rekavši, kao i u svojim prethodnim obraćanjima, da se njegove snage bore protiv "ubilačkih kriminalaca" i "džihadskih elemenata", te je negirao da postoji ustanak protiv decenijske vladavine njegove porodice.

"Imamo teroriste koji slijede ideologiju Al-Kaide. Većina njih nisu Sirijci... Održat ćemo im lekciju", kazao je Assad.

Međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi ranije je izjavio da ne vidi sirijskog predsjednika kao dio tranzicijske Vlade, predviđene mirovnim planom u vezi s kojim su svjetske sile postigle dogovor prošle godine.

"On sigurno ne bi bio član te Vlade", kazao je Brahimi u intervjuu Reutersu, ističući da je mirovni plan koji je dogovoren u Ženevi prošle godine i dalje "osnova za rješenje u Siriji".

Brahimi je još jednom ponovio da takvo rješenje treba biti postignuto ove godine, kao i to da ne postoji "vojno rješenje", navodi agencija Tanjug.

Izvor: Agencije