Sirijska vlada spremna za razmjenu zarobljenika

Od početka mjeseca, sirijska vlada i pobunjeničke grupe već su razmijenile određeni broj zarobljenih (Reuters)

Sirijska vlada saopćila je da je spremna da odobri razmjenu zarobljenika sa pobunjeničkim grupama.

Reuters ocjenjuje da bi takav korak predstavljao potencijalnu mjeru za izgradnju povjerenja, uoči nove runde mirovnih pregovora.

Kako se navodi, sirijska opozicija dugo je tražila oslobađanje zarobljenika koje drži sirijska vlada, kao jednu od nekoliko akcija za koje kažu da moraju biti dio pregovora.

Državni sirijski mediji citiraju Vladinog zvaničnika, koji je kazao da je Vlada Sirije uvijek spremna za razmjenu zatvorenika za ljude koji su oteti.

Razmjena zarobljenika

Predstavnici pobunjeničkih grupa su, međutim, demantirali te navode, tvrdeći da je broj zatvorenika u zatvorima mnogo veći od broja koje su te grupe otele.

Od početka mjeseca, sirijska vlada i pobunjeničke grupe već su razmijenile određeni broj zarobljenih žena s djecom i taoca u Hami na sjeverozapadu zemlje.

Primirje u Siriji dogovoreno je uz posredstvo Turske i Rusije. Prošlog mjeseca u Astani je održan međunarodni sastanak o Siriji na kojem su Turska, Rusija i Iran dogovorili formiranje zajedničkog mehanizma za nadzor implementacije primirja u Siriji.

Amnesty International je nedavno saopćio da je sirijska vlada u vojnom zatvoru u blizini Damaska masovnim vješanjima pogubila hiljade zatvorenika, provodeći time sistemsku torturu.

Izvor: Agencije