Sirijska vojska bombardirala regiju Damaska

Sirijski predsjednik u petak se u Damasku sastao sa predsjednikom iranskog Parlamenta (Reuters)

Snage Bashara al-Assada bombardirale su u petak nekoliko mjesta u pokrajini Damask, izvijestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Tunis i Libija odgodili priznavanje SNK-a

Tunis i Libija složili su se da odgode priznavanje novog sirijskog opozicijskog bloka, javila je tuniska državna novinska agencija TAP.

Gostujući predsjednik Libijskog nacionalnog kongresa Mohammed Magarief objavio je, tokom konferencije za novinare s tuniskim predsjednikom Moncefom Marzoukijem, da su dvije zemlje odgodile priznavanje Sirijske nacionalne koalicije (SNK) opozicijskih i revolucionarnih snaga.

“Do priznanja će eventualno doći”, izjavio je Marzuki, dodajući da će se to desiti tek kada dvije zemlje “dobiju uvjeravanja od predstavnika sirijske opozicije”.

Oni su ponovili protivljenje svakoj stranoj intervenciji u Siriji, istovremeno pozivajući Assada da odstupi sa vlasti.

U gradovima Der'a i Muadamiyet al-Sham, jugozapadno od glavnog grada, gdje pobunjenici imaju pozadinske baze, ubijena su tri civila, saopćila je Opservatorija, koja se poziva na široku mrežu aktivista i ljekara širom zemlje.

Širom Sirije, pokrajine Der'a (na jugu), Idlib (na sjeverozapadu), Halep (na sjeveru) u Deir ez-Zouru (na istoku) bili su pod artiljerijskom vatrom, saopćio je SOHR.

U Deir ez-Zouru, glavnom gradu pokrajine istog imena, čiji je jedan dio potpuno izvan Basharove kontrole, poginuo je jedan pobunjenik, dodala je ova nevladina organizacija.

Kao i svakog petka od početka pobune u martu 2011. godine, koja se pretvorila u sukob, aktivisti protivnici vlasti pozvali su na manifestacije širom zemlje, ovaj put pod sloganom “Blizu je sat pobjede”.

Ubijen novinar

U četvrtak je stotinjak osoba poginulo u sukobima, prema saopćenju Opservatorije, koja navodi najmanje 40.000 mrtvih u 20 mjeseci.

Novinar sirijske državne televizije ubijen je u srijedu na jugu Damaska, objavila je državna agencija Sana, pripisujući njegovu smrt “teroristima”, izraz kojim vlast naziva pobunjenike.

SOHR je objavio da su Basel Tawfiq Yussif pogodili pobunjenici iz vatrenog oružja, koji su ga optužili da pripada “šabihama”, civilnoj miliciji, u četvrti Tadamun u borbama između vojnika i pobunjenika.

Četrnaest profesionalnih novinara je ubijeno od polovine marta, od početka sirijskog sukoba, koji je, također, koštao života 38 gradskih novinara, podaci su organizacije Reporteri bez granica.

Sirijski predsjednik se u petak u Damasku sastao s predsjednikom iranskog Parlamenta Alijem Larijanijem, prenijela je državna televizija.

Larijani je prije dolaska u Siriju rekao da će “pokušati pronaći rješenje za sirijski problem” na regionalnoj turneji, u sklopu koje će posjetiti i Liban i Tursku, objavila je iranska novinska agencija.

Eksplozija u kampu

U eksploziji bombe u palestinskom izbjegličkom kampu u Damasku poginule su četiri osobe, a teško je ranjen jedan od Assadovih pristalic, saopćili su u petak aktivisti.

Sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova je u međuvremenu osudilo susjednu Tursku, koja pruža sklonište sirijskim pobunjenicima.

Ministarstvo je osudilo zahtjev Turske za NATO-ove zemlja-zrak rakete duž granice sa Sirijom i nazvalo ga “provokatorskim činom”.

Turska je zahtjev uputila ranije ove sedmice kako bi unaprijedila odbranu i spriječila širenje sirijskog građanskog rata na svoju teritoriju, podsjetio je AP.

Eksplozija u Damasku imala je za metu Narodni front za oslobođenje palestinskog generalnog zapovjedništva.

Izbjeglički kamp Jarmuk se nalazi u blizini dva naselja u prijestonici – Tadamon i Hajar Asvad – gdje su se pobunjenici i Vladine trupe sedmicama sukobljavali.

Režimske snage su granatirale ova dva naselja u petak i također su upali u centralno naselje Bab Sreija u Damasku.

Izvor: Agencije