Sirijska vojska formira Peti korpus

Sirijske snage su pojačane iranskim jedinicama, paravojnim snagama koje imaju podršku Irana, te borcima libanskog pokreta Hezbollah (EPA)

Sirijska vojska objavila je kako formira nove jedinice komandosa i poziva dobrovoljce, zainteresirane za „postizanje konačne pobjede nad terorizmom“ da se prijave.

U saopćenju, u kojem se nova jedinica naziva Peti korpus, ne navodi se gdje će biti razmješteni komandosi.

Nakon skoro šest godina borbi, sirijske oružane snage zasnovane na vojnoj obavezi, postale su veoma razvučene i sve više ovise o regionalnim saveznicima koje su pojačale njene snage i mogućnosti.

Iran je u utorak objavio kako je poginulo 1.000 vojnika iz ove države u Siriji od 2011. godine i početka rata.

Sirijska armija je objavila kako je formirala nove dobrovoljačke snage da se bore uz njene vojnike i saveznike protiv oponenata predsjednika Bashara al-Assada.

U saopćenju vojske se navodi kako je potez napravljen „u znak odgovora na brza dešavanja, razvoj situacije i u znak podrške uspjeha oružanih snaga i ispunjenja želja naroda za okončanje terorizma u Sirijskoj Arapskoj Republici“.

Peti volonterski korpus napadačkih snaga činit će regruti stariji od 18 godina iz cijele države, a u njega neće moći pristupiti „koji su već u vojnoj službi ili dezerteri“. Nije još jasno koliko će ga ljudi činiti.

Dezerteriranje, bijeg ili mito

U Siriji je i dalje na snazi vojna obaveza za muškarce od 18 godina. Prije rata, služba je trajala dvije godine, no mnogi regruti su kazali kako su službovali i nekoliko godina više, bez ikakvih znakova otpusta iz vojske.

Vojni analitičari navode kako je sirijska vojska prije rata imala 300.000 pripadnika, no nakon šest godina borbi nije poznata njena veličina.

Mladići često dezertiraju, bježe iz države ili daju mito da izbjegnu regrutaciju.

Sirijske snage su pojačane iranskim jedinicama, paravojnim snagama koje imaju podršku Irana, te borcima libanskog pokreta Hezbollah. Također, pomažu im i ruske zračne snage.

Oni se bore i protiv pobunjenika i oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije