Sirijska vojska navodno oborila američki dron

Sirijska državna televizija prikazala snimak navodnih ostataka američkog aviona za izviđanje (Al Jazeera)

Sirijska vojska je oborila američku bespilotnu letjelicu iznad obalske pokrajine Latakije, uporišta predsjednika Bashara al-Assada, javili su državni mediji.

Američka vojska je potvrdila da je izgubila komunikaciju s nenaoružanom bespilotnom letjelicom Predator iznad sjeverozapadne Sirije te da istražuje tvrdnje o rušenju letjelice.

Ako vijest bude potvrđena, bit će to prvi put da su sirijske snage napale američki avion od početka napada koalicijskih snaga na uporišta Islamske države Irak i Levant u Siriji u septembru.

Prvi napad

Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je o navodnom obaranju američkog drona u vanrednim vijestima.

“Sirijska zračna odbrana srušila je neprijateljski američki izviđački avion iznad sjeverne Latakije”, saopćeno je, bez dodatnih detalja.

Iako Sirija ne učestvuje u zračnim udarima na ISIL, nije poduzimala akcije protiv aviona SAD-a i koalicije, koji su bili uključeni u napade na naoružanu grupu.

Damask je saopćio da dobija upozorenja prije zračnih napada na ISIL, a ministar vanjskih poslova Walid Muallem rekao je prošle godine da je Washington obećao da sirijska vojska neće biti meta napada.

Zračni napadi u Siriji uglavnom su usmjereni na pokrajine Halep i Raqqa, gdje se nalaze uporišta ISIL-a uporišta.

Al-Nusra na meti

Ipak, bombardirana su i uporišta grupe na drugim mjestima, a pogođene su pozicije koje pripadaju borcima povezanim s Frontom “Al-Nusra”.

Borci ISIL-a su uglavnom odsutni iz sjeverozapadne pokrajine Latakije, navodi sirijski Opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji

S druge strane, borci Al-Nusre su aktivni u toj pokrajini, u kojoj se nalazi selo predaka porodice Assad i koja je bastion šiitske sekte alaviti, kojima predsjednik pripada.

Prema Opservatoriju, u napadima koalicijskih snaga na uporišta ISIL-a ubijeno je više od 1.600 ljudi.

Izvor: Agencije