Sirijska vojska preuzima istočni Halep od pobunjenika

Najmanje 300 civila ubijeno je u istočnom Halepu od kako je Vlada počela ofanzivu kako bi protjerala pobunjenike (AP)

Vojska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njezini saveznici osvojili su u noći na subotu Tariq al-Bab, još jednu četvrt Halepa koju su preoteli pobunjenicima te nastavljaju ofenzivu kako bi osvojili cijeli grad, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ta nevladina organizacija navodi kako osvajanjem te četvrti sirijska Vlada sada drži 60 posto istočnog dijela grada, koji su pobunjenici osvojili polovicom 2012. godine.

Time je sirijska vojska vratila nadzor i nad cestom koja vodi od zapadnog dijela Halepa do zračne luke, koja je također u rukama vladajućih snaga.

Veliko groblje

Osvajanje četvrti Tariq al-Bab uspjelo je nakon silovitih sukoba, zbog kojih su civili masovno izbjegli u susjednu četvrt Al-Shaar.

Najmanje 300 civila ubijeno je u istočnom Halepu otkako je 15. studenoga Vlada počela ofenzivu kako bi protjerala pobunjenike.

Ujedinjeni narodi upozorili su da će taj sektor postati “velike groblje” za više od 250.000 civila koji su ostali u tom dijelu grada pod opsadom.

Stephen O'Brien, UN-ov koordinator za humanitarne operacije, rekao je ranije ovog tjedna da je istočni Halep u nekoliko dana napustilo 25.000 civila te je izrazio zabrinutost za preostale stanovnike koji su pod opsadom gotovo 150 dana i neće moći još dugo izdržati.

Izvor: Agencije