Sirijska vojska proglasila pobjedu nad ISIL-om

Osvajanje područja na istoku Sirije završit će eru vladavine ISIL-a nad kalifatom proglašenim 2014. godine (AP)

Sirijska vojska je proglasila pobjedu nad skupinom Islamska država Irak i Levant, otkrivši da je osvojila posljednji grad pod kontrolom ISIL-a u toj državi, čime je propao trogodišnji samoprozvani kalifat te naoružane skupine. 

Sirijska vojska i njezini saveznici i dalje se bore protiv ISIL-a u pustinjskom području u blizini Albu Kamala, grada koji se nalazi u blizini iračke granice. 

Osvajanje tog područja završit će eru vladavine ISIL-a nad kalifatom proglašenim 2014. na teritoriju Iraka i Sirije pod čijim su represivnim struktura stradali milijuni ljudi. 

Usprkos tome što su ove godine gradovi pod kontrolom ISIL-a žestoko branjeni u svakoj ulici i zgradi, završni kolaps je došao brzinom svjetlosti, javlja Reuters.

Još malo boraca ISIL-a

Umjesto da se bore do smrti kao dosad, mnogi od posljednjih boraca ISIL-a u dolini Eufrata i u selima na granici između Iraka i Sirije su se predali. 

“Još ima boraca, ali ih je malo. Malen ih je broj, to je sve što mogu reći. Neki su ubijeni, a neki su pobjegli. Otišli su prema istočnim ili zapadnim selima”, rekao je zapovjednik sirijske vojske o preostalim ISIL-ovcima u blizini Albu Kamala.

Pripadnici ISIL-a su se u Albu Kamalu borili žestoko, istaknuo je zapovjednik iz provladinog sirijskog vojnog saveza. No grad je osvojen istog dana kad je ofenziva krenula. 

To je dovelo do “pada terorističkog projekta organizacije Daesh u regiji”, naglašeno je u vojnom priopćenju, pri čemu se koristio arapski akronim za ISIL. 

Nepoznata sudbina ISIL-ovih vođa

Sudbina posljednjih zapovjednika ISIL-a i dalje je nepoznata. Vjerojatno su ubijeni prilikom bombardiranja ili u bitci, privedeni su, ali nisu identificirani, ili su se skrili u dugo pripremana skloništa gdje planiraju nove pobune, prenosi Reuters. 

Mosul, drugi najveći irački grad, pao je u srpnju nakon devet mjeseci borbe.

Raqqa, sirijska prijestolnica ISIL-a, oslobođena je nakon četiri mjeseca borbe u listopadu od strane Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koalicije kurdskih i arapskih paravojski koje podržavaju Sjedinjene Države. 

No sve snage uključene u borbe u Siriji i Iraku očekuju novu razinu gerilskog ratovanja, taktiku za koju su naoružani pobunjenici već pokazali da su sposobni u obje države. 

Zapadni sigurnosni čelnici upozoravaju i da gubitak teritorija ne znači da će završiti napadi “vukova samotnjaka” vatrenim oružjem, noževima ili kamionima koji se zabijaju u civile. 

Kaos Bliskog istoka

Kao i nakon prethodnih poraza, vodstvo ISIL-a će se vjerojatno sakriti i čekati novu priliku da iskoristi kaos na Bliskom istoku, javljaju agencije. 

Možda neće trebati dugo čekati. U Iraku je referendum o neovisnosti sjeverne autonomne kurdske regije već doveo do napetosti između tamošnjih Kurda i središnje vlade u Bagdadu koja ima podršku susjednog Irana i Turske. 

Na istoku Sirije se dvije konkurentske vojne kampanje utrkuju u borbi protiv ISIL-a. Sirijsku vojsku podržavaju Rusija, Iran i šiitske paravojske, a kurdske i arapske paravojske saveznice su Sjedinjenih Država. 

Sirijski dužnosnici i visoki savjetnik za Iran tvrde kako sirijska vojska polaže pravo na teritorij koji je sad pod kontrolom Kurda. Washington još nije otkrio kako će odgovoriti na vojnu kampanju protiv svojih saveznika. 

Od Teherena do Bejruta

Tenzije koje bi mogle stvoriti povoljnu okolinu za ponovni rast Islamske države Irak i Levant podgrijava i regionalno rivalstvo između Irana i Saudijske Arabije. 

Taj je sukob dobio i religijski kontekst jer u regiji buja sektaška mržnja između šiitskih skupina koje podržava Iran i onih sunitskih koje podržavaju Saudijci. 

Visoki iranski dužnosnik ovog je tjedna iz Halepa govorio o “crti otpora” koja ide od Teherena do Bejruta. U posljednjim je danima taj sukob ponovno eskalirao jer Rijad optužuje libanonski Hezbollah, iranskog saveznika, da je ispalio raketu na saudijsku prijestolnicu s teritorija Jemena kojeg kontroliraju Husi, također prijatelji Irana.

Hezbollah je ključan dio saveza kojeg predvodi Teheran i koji pomaže sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu. Borci te organizacije igrali su veliku ulogu i u protjerivanju ISIL-a iz Albu Kamala. 

Izvor: Agencije