Sirijska vojska prvi put upotrijebila ruske dronove

Washington je izrazio bojazan zbog navodne pojačane vojne podrške Rusije Siriji (EPA)

Sirijska vojska je u srijedu prvi put upotrijebila dronove iz Rusije protiv grupe Islamska država Irak i Levant, rekao je jedan sigurnosni izvor iz Damaska.

“Prvi put vojska je danas upotrijebila dronove koje je dobila iz Moskve, u operacijama protiv ISIL-a  na sjeveru i istoku zemlje”, kazao je ovaj izvor, ne precizirajući o kojoj je vrsti dronova riječ, kao i lokaciji na kojoj su upotrijebljeni, prenio je AFP.

Washington je izrazio bojazan zbog navodne pojačane vojne podrške Rusije Siriji.

Američki zvaničnici navode da je Rusija u Siriju proteklih sedmica poslala brodove, oklopna vozila i mornaričku pješadiju.

Rusija  je saopćila je njen vojni angažman u Siriji povezan s borbom protiv ISIL-a, naveo je AP.

Rusija je povećala raspoređivanje svojih vojnih aviona u Siriji, ali za sada izgleda da je njihova svrha odbrana vlastite baze, a ne neka ofanzivna kampanja, izjavio je ranije američki državni sekretar John Kerry.

Dijalog Moskve i Washingtona

Do novog jačanja ruskog vojnog prisustva dolazi dok Washington i Moskva nastavljaju vojni dijalog o stanju u Siriji.

Američki dužnosnici su također naveli da je Rusija počela s misijom nadgledanja bespilotnim letjelicama nad Sirijom.

Glasnogovornik ruskog Predsjedništva Dmitrij Peskov je u subotu izjavio da će čelnici Rusije raspravljati o mogućem slanju vojnika u Siriju ako bi iz Damaska stigao takav zahtjev.

Ministar vanjskih poslova Sirije Waled al-Moallem ranije je izjavio da postoji mogućnost da Damask zatraži od Rusije da pošalje svoje vojnike koji bi učestvovali u borbi protiv terorizma u Siriji.

Izvor: Agencije