Sirijska vojska zauzela četvrt u Homsu

Dim se diže iznad zgrada nakon granatiranja Homsa (AP)

Sirijska vojska je u subotu, nakon višednevnih napada, zauzela četvrt u Homsu, velikom gradu u središtu zemlje koji je zbog ratnog stanja pogodila teška humanitarna kriza, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

“Vojska je prije nekoliko dana povela ofanzivu na četvrt Deir Balbeh (na sjeveru grada), uz topničku paljbu, nastavak borba i stalne napade, nakon čega su se pobunjenici povukli”, rekao je SOHR.

Ta organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se oslanja na široku mrežu aktivista i liječnika dodaje da ne raspolaže podacima o broju žrtava zbog teškoća u komuniciranju s aktivistima u tom sektoru.

Kako navodi SOHR, vojska opsjeda još neke četvrti u tome gradu koji protivnici režima nazivaju “prijestolnicom revolucije” i gdje stanovnici mjesecima trpe svakojaku oskudicu.

U subotu su nastavljene borbe u zapadnom dijelu grada koji vojska pokušava zauzeti.

Nakon višemjesečne opsade

Na sjeveru zemlje nastavljaju se borbe pokraj vojnog aerodroma Menagha, blizu Halepa, u koji su pobunjenici ušli u četvrtak nakon višemjesečne opsade, prema istom izvoru.

Režimska vojska je bombardirala i mjesta u pokrajini Hami, u središtu zemlje i Deri, na jugu, javlja SOHR.

Topništvo sirijske vojske je gađalo više mjesta blizu Damaska, zrakoplovstvo je nadlijetalo to područje, a borbe su se vodile u Daraji, na jugozapadu, po istom izvoru.

U petak su u nasilju diljem zemlje poginule 153 osobe, među kojima 57 pripadnika režimskih snaga, 49 pobunjenika i 47 civila, po privremenih podatcima SHOR-a.

U Siriji od marta 2011. traje narodna pobuna koju režim guši u krvi i koja se prometnula u oružani sukob. U 21 mjesec sukoba izginulo je više od 45.000 ljudi, navodi ta nevladina organizacija.

Šef sirijske vojne policije prebjegao je prije dva dana od Vlade predsjednika Bashara Al Assada i optužio vojsku da su se pretvorili u „bandu ubica“, javljaju sigurnosni izvori putem internetskog video snimka.

U videu koji su prenijeli opozicijski aktivisti u četvrtak, oficir obučen u vojnu uniformu govori: „Ja, general Abdel Aziz Jassem Al Shallal, komandant sirijske Vojne policije, objavljujem da prebjegavam od vojske režima i pridružujem se narodnoj revoluciji.“

„Armija je odstupila od osnovne misije, koja je bila da se zaštiti zemlja, te se pretvorila u bandu ubica i destruktivaca“, rekao je Shallal u videu objavljenom na servisu YouTube.

Izvor: Agencije