Sirijska vojska zauzela grad Kasab

Taj grad, naseljen većinskim jermenskim stanovništvom, strateški je važan za oblast Latakiju (Anadolija)

Sirijska vojska odana režimu predsjednika Bashara al-Assada zauzela je grad Kasab, koji se nalazi u blizini turskog grada Hataya, a koji je u proteklim mjesecima bio jedan od glavnih koridora za sirijske izbjeglice i ranjenike ka Turskoj.

Sirijski grad Kasab prije tri mjeseca su osvojile pobunjeničke snage, a on je kasno sinoć ponovo stavljen pod kontrolu režimske vojske, navodi Agencija Anadolija.

Lokalni izvori javljaju da su okolna mjesta na sirijskoj strani granice bila poprište intenziviranih napada u protekla tri dana i da su se pobunjenici povukli.

Prema navodima sirijskih državnih medija, u borbama je ubijen veliki broj pobunjenika, a vojska sada pod kontrolom ima cjelokupnu provinciju.

Turski granični prijelaz Yayladagi u Hatayu, koji se nalazi nasuprot ovog sirijskog grada, koridor je kojim je u Tursku prešao veliki broj sirijskih izbjeglica i ranjenika, a sada je ponovo zatvoren.

Opservatorija za ljudska prava iz Londona saopćila je da su pobunjenici, među kojima je bilo i boraca Fronta Al-Nusra, napustili Kasab.

Taj grad, naseljen većinskim jermenskim stanovništvom, strateški je važan, jer se nalazi nedaleko od jedinog graničnog prelaza sa Turskom u oblasti Latakija, koji je od noćas također pod kontrolom sirijske vojske. 

Širenje konflikta

Nemiri u Iraku rezultat su činjenice da je međunarodna zajednica zanemarila konflikt u Siriji, izjavio je bivši izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi.

“To je dobro poznato pravilo: konflikt ove vrste (u Siriji) ne može ostati zatvoren u granicama jedne države”, rekao je Brahimi za AFP.

Međunarodna zajednica je “nažalost zanemarila sirijski problem i nije pomogla da se on riješi. Ovo je rezultat”, kazao je Brahimi, koji je dužnost predstavnika UN-a i Arapske lige za Siriju napustio u maju.

Brahimi je kratko bio specijalni izaslanik UN-a za Irak 2004, nakon invazije predvođene SAD-om, kojom je svrgnut režim tadašnjeg predsjednika Saddama Husseina.

Istakao je da je na Vijeću sigurnosti u novembru rekao da je Islamska država Irak i Levant moćna militantna grupa na čelu ofanzive u Iraku, “deset puta aktivnija u Iraku nego u Siriji”.

Brahimi je dodao da Iran, ključni saveznik vlade u Bagdadu, ima “svoje mjesto” u regiji, ukazujući na “de facto saradnju između SAD-a i Irana” po pitanju krize u Iraku.

Izvor: Agencije