Sirijske izbjeglice sanjaju o obrazovanju

Dok brojni mladi Sirijci bježe prema Evropi, hiljade njihovih vršnjaka pokušavaju se upisati na univerzitete u Jordanu, Iraku, Libanu i Turskoj. No, samo rijetki uspijevaju dobiti stipendiju.

Sirijske izbjeglice u jordanskom kampu Zataari se spremaju za srednjoškolsku maturu. Uspješno su položili završni ispit, u skladu s jordanskim nastavnim planom i programom. Međutim, niko od njih ne može sebi priuštiti troškove univerzitetskog studija. Tražili su stipendije od raznih fondacija, ali bez uspjeha. Qasem al-Hariri je dobio najviše ocjene u izbjegličkom kampu.

“Učio sam vani, jer u šatoru nisam imao ni mjesta, ni privatnosti. Mojim prijateljima i meni trebalo je mirno mjesto da bismo učili. A to smo mogli raditi samo na trotoaru, po najvećoj vrućini i po najvećoj hladnoći. Nekim prolaznicima je to bilo čudno, ali nije nas zanimalo. Imali smo cilj i htjeli smo ga postići”, kazao je on.

Drugi problem s kojim su se suočavali bile su nestašice struje u kampu. Rama al-Hmoud kaže da bi čekala svanuće kada nije imala svijeća da uči tokom noći. Smatra kako nije pošteno da nema dovoljno stipendija za Sirijce koji žele nastaviti studirati.

San o školovanju

“Ne smijemo odustati od školovanja, niti od naših snova, jer na nama je da ponovo izgradimo Siriju nakon rata. Trebaju nam nastavnici, ljekari i studenti koji će se vratiti i graditi zemlju”, kazala je ona.

Neki strahuju da bi se mlađi učenici ovoga kampa mogli okrenuti radu, umjesto završetka škole, ili se čak spakovati i krenuti prema Evropi. Dva sirijska nastavnika u kampu neprestano rade kako bi od raznih dobrotvornih fondacija i privatnih donatora studentima osigurali stipendije.

“Želimo da međunarodna zajednica mnogo ozbiljnije shvati školovanje Sirijaca. Ne želimo da nedostatak stipendija bude prepreka našim studentima. Ne želimo da im očaj stvori opsesiju da migriraju na Zapad, kako bi radili i školovali se. Želimo im osigurati stipendije ovdje, u Jordanu, kako bi ostali blizu Sirije”, rekao je Raed Jamous, savjetnik za obrazovanje kampa Zaatari.

Oko 4.000 sirijskih studenata apliciralo je za stipendije prošle godine, ali samo ih je 100 dobilo. Izbjeglice strahuju da su, kako vrijeme prolazi, sve dalje od svojih snova.

Izvor: Al Jazeere