Sirijske izbjeglice u Turskoj – dvije godine poslije

Milioni Sirijaca su u posljednje četiri godine morali napustiti svoju zemlju. Blizu dva miliona utočište je našlo u susjednoj Turskoj. Pokušavaju organizirati život što je moguće bolje. Ali, neki se odlučuju i za povratak u ratom zahvaćenu Siriju.

Reporter Al Jazeere Adnan Rondić donosi priču o Sirijcima iz turskog pograničnog grada Kilisa.

Granični prelaz Kilis. Odmah iza granice bjesni rat. No, za majku i kćerku, Nahlu i Wefu iz Halepa, budućnost je u Siriji.

“Znamo da je rat u Siriji, da bombe padaju, ali to je naša zemlja i želimo se vratiti tamo.”

Na nultoj tački

Neki su se u Siriju pokušali vratiti ilegalno, ali nisu uspjeli. Sada se nadaju da će granicu uspjeti preći na zakonom dozvoljen način.

“Ne možemo dobiti posao ovdje i zbog toga želimo nazad u Siriju. Pokušali smo preći ilegalno, ali su nas vojnici vratili”, kazao je Radwan Hamish, izbjeglica iz Sirije.

Najveći broj Sirijaca izbjeglih u Tursku ostaje za sada u ovoj zemlji, koja je prihvatila njih skoro dva miliona. Mnogi su spas pronašli u izbjegličkom kampu, smještenom na takozvanoj nultoj tački, na samoj granici.

Ispred tog kampa prije 20 mjeseci ekipa Al Jazeere je upoznala četvoricu sirijskih mladića koji su tu živjeli. A evo kako sada stvari stoje.

Mustafa je nedavno otišao za Izmir, Ahmed je još u kampu, ali ga, iz sigurnosnih razloga, kao i njegovi ostali stanovnici, ne može napuštati. O Muhamedu nismo uspjeli ništa saznati. Jednog od njih, Ala Aldeena, uspjeli smo pronaći. Prilikom našeg prvog susreta, s njima četvoricom razgovarali smo o njihovim nadama, očekivanjima, međusobnim političkim razlikama. Ovaj put s nama je samo Ala Aldeen. 

Nada u bolje sutra

Mnogo toga se u njegovom životu promijenilo. Uspio je naći stalni posao, oženio se, iznajmio je stan. No, kako kaže, nikad ne prestaje razmišljati o Siriji.

“Ponekad i nije tako dobro. Pogotovo kada čujemo vijesti iz Sirije, kad čujemo šta se tamo dešava. Ali, općenito, život je za mene bolji nego što je bio prije”, kaže  Ala Aldeen Alnajjar.

Vjeruje da će turski angažman pomoći u postizanju mira u Siriji. I nada se da će režim Bashara al-Assada biti poražen.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera