Sirijske izbjeglice umiru od malarije

U vojnim operacijama koje su nad Damaskom izvele snage lojalne sirijskom predsedniku Basharu al-Assadu, u protekla 24 sata ubijeno je na desetine osoba, objavila je Organizacija za nadgledanje poštovanja ljudskih prava u Siriji.

Kako navode lokalni izvori, sirijske snage sigurnosti helikopterima napadaju različite dijelove Damaska, ali i druga područja širom zemlje gdje je oštećen i srušen veliki broj stambenih objekata.

Pobunjenici su u Halepu pogubili najmanje 20 vojnika iz sastava sirijske vojske, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Prikazano 20 tijela

Objavljeno je da su vojnici zarobljeni u vojnom kompleksu tokom napada pobunjenika u istočnom gradskom okrugu Hanan.

Na amaterskom videosnimku prikazano je 20 beživotnih tijela. Svjetske agencije navode da nije moguće utvrditi autentičnost snimka.

Raseljeni Sirijci koji se nalaze u kampu u blizini turske granice u veoma tešim uslovima strahuju od širenja bolesti .

“Ne pretjerujem ako kažem da je ovdje više od od 100 slučajeva dijareje. Trebamo lijekove! Neki su i umrli. Ali nećemo odustati. Mi ne želimo samo hranu i  vodu. Želimo oružje i zabranu zone letenja za avione režima.

Možemo jesti prašinu, ako je potrebno, ali trebamo oružje za borbu! S jedne strane, Bashar Assad pokreće vojne napade, granatiranja su posvuda – a s druge strane, mi smo ovdje suočeni sa visokim rizikom od malarije i drugih bolesti“, kaže jedan od izbjeglica.

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antonio Guterres i  specijalna izaslanica UNHCR-a Angelina Jolie nalaze se u Jordanu, gdje je velikih broj izbjeglica.

Jolie, koja je u ponedjeljak navečer stigla u Jordan, došla je uz jordansku vojnu pratnju i posjetila  porodice koje su stigle do jordanske granice.

Apel međunarodnoj zajednici

“Ono što sam čula posljednja dva dana od ljudi iz Sirije, o dešavanjima u zemlji… to je tako užasavajuće. Posebno ono što govore djeca”, opisala je Jolie svoja osjećanja.

Antonio Guterres, visoki komesar UN-a za izbjeglice, kaže:

“Slama mi se srce kada gledam Sirijce kako su prisiljeni pobjeći, ponekad u vrlo traumatičnim situacijama i vidjeti sve ove izbjeglice u Jordanu. Ovaj kamp je, naravno, kao i sve drugi kampovi na svijetu, teško mjesto za živjeti. Moj apel međunarodnoj zajednici je da nam pomogne i da pomogne jordanskoj Vladi. “

Ujedinjeni narodi su objavili da su više od 1,2 miliona Sirijaca, od kojih polovina djece, postali interno raseljene osobe, te da se procjenjuje da je više od 250.000 Sirijaca pronašlo sklonište od rata u susjednom Jordanu, Libanu, Turskoj i Iraku.

Izvor: Al Jazeera