Sirijske izbjeglice žive u siromaštvu

Oko 200 Sirijaca se približilo graničnoj ogradi, ali su rastjerani (EPA)

Devedest posto sirijskih izbjeglica koje trenutno žive u Jordanu su već siromašni ili će to postati u skoroj budućnosti – navodi se u zajedničkoj studiji Svjetske banke i UNHCR-a (Komisije Ujedinjenih naroda za izbjeglice).

Oko polovice izbjeglica su djeca, a većina su žene, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Skoro 1,7 milion Sirijaca, koji su kao izbjeglice registrirani u Libanu i Jordanu, žive pod nesigurnim okolnostima, uprkos velikodušnosti vlada te dvije zemlje.

Izbjeglice se sučeljavaju s bezvlašćem, uskraćenim pristupom javnim servisima, a sve zbog ogromnih potraživanja.

Većina izbjeglica žive u urbanim ili poluurbanim područjima, mnoge u neformalnim naseljima, a ne u izbjegličkim kampovima.

Humanitarna kriza

“Sukob u Siriji je doveo do najveće izbjegličke krize u moderno doba, s kolosalnom ljudskom, ekonomskom i društvenom cijenom po izbjeglice, zemlje koje su ih prihvatile, kao i same zajednice gdje su našli utočište. Stradanja izbjeglica su grozna, a životi i dignitet mnogih od njih dovedeni su u pitanje”, rekao je Hafez MH Ghanem, potpredsjednik Svjetske banke za Bliski istok i regiju sjeverne Afrike.

Kriza je imala posljedice koje nadilaze kapacitete Bliskog istoka. Iz očaja, izbjeglice se počinju seliti u Evropu i izvan nje. Imamo kolektivnu odgovornost odgovoriti na humanitarnu i razvojnu krizu, koje se odvijaju na Bliskom istoku i djelovati na neposredne posljedice, kao i na uzroke sukoba u temelju”, kazao je on.

“Trebamo uložiti napore da pomognemo zemaljama MENA-e na putu stabilnosti, mira i blagostanja”, zaključio je Ghanem.

Izvor: Al Jazeera