Sirijske snage preuzele od ISIL-a područje na jugu zemlje

Ranije su prvi put izbili sukobi između sirijskih proturskih pobunjeničkih frakcija u gradu Afrinu (Al Jazeera)

Sirijske vladine snage zajedno sa saveznicima zauzele su u ponedjeljak južni disktrikt Tulul al-Safa od oružane grupe Islamska država Irak i Levant, nakon višesedmičnih sukoba u kojima je bilo poginulih na obje strane.

Zauzimanjem Tulul al-Safe, planinskog područja istočno od provincije Sweida, sirijske trupe sada kontroliraju veći dio na jugu zemlje, prenio je AP.

Ranije su prvi put izbili sukobi između sirijskih proturskih pobunjeničkih frakcija u gradu Afrinu, na sjeveru Sirije, pri čemu je poginulo 25 osoba a više desetaka ih je ranjeno, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Područje Afrina, u pokrajini Halep, većinom kurdsko, palo je u martu u ruke turske vojske i njenih sirijskih saveznika koji su protjerali kurdske snage nakon ofanzive.

Borbe za utjecaj

Sukobi, započeti u subotu i nastavljeni u nedjelju, suprotstavljaju gotovo sve pobunjeničke grupe s jednom frakcijom pod nazivom Shuhadaa Al-Sharqiya, optuženom da ne poštuje “odluke turskih snaga”, objasnio je direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman.

Sukobi su dio “borbe za utjecaj među pobunjeničkim proturskim grupama” u Afrinu, dodao je on ističući da je cilj “eliminirati Shuhadaa Al-Sharqiya”.

U sukobima u nekoliko četvrti grada Afrina poginulo je 25 osoba a više desetaka ih je ranjeno u oba tabora, po Abdelu Rahmanu.

Izvor: Agencije