Sirijski general: Borba za Halep u završnoj fazi

Sirijska državna televizija objavila je kako su saobraćajnice sada u dometu sirijskih snaga (AP)

Sirijska vojska tvrdi da je u posljednjim fazama ofanzive s ciljem zauzimanja grada Halepa nakon što je zauzela četvrt Sheikh Saeed.

Preuzimanjem kontrole nad cijelim gradom vladine snage ostvarile bi najveću pobjedu od početka rata 2011. godine.

“Borbe u istočnom Halepu trebale bi brzo biti okončane. Pobunjenici nemaju mnogo vremena. Ili će se morati predati ili će umrijeti”, rekao je novinarima u Halepu general Zaid al-Saleh.

Pobunjenici su se povukli iz četvrti Al-Salheen, Al-Firdous i Bustan al-Qasr, nekada jednoj od najvažnijih četvrti pod kontrolom opozicije.

Stanovnici Al-Firdousa za Al Jazeeru su rekli da su vladine snage pogubile 70 osoba zbog navodnih veza s opozicionim borcima.

Domino-efekt

“Zabrinuti borci opozicije smatraju da, kako dani prolaze, četvrti padaju jedna za drugom, poput domino-efekta”, javlja Al Jazeerin reporter Imtiaz Tyab.

Snage Vlade Sirije i njihove savezničke milicije sada kontroliraju 90 posto nekada opozicionog uporišta.

“Bitka za Halep dostigla je kraj. Pitanje je vremena, ni manje ni više… Sve je u kolapsu”, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je danas da je 728 pripadnika opozicije položilo oružje u protekla 24 sata i da su prešli u zapadni dio Halepa, kao i da je 13.346 civila u istom tom periodu napustilo distrikte pod kontrolom opozicije.

Pad Halepa bio bi ključan za rat u Siriji jer bi njime snage sirijskog režima bile ohrabrene za pokušaj vraćanja kontrole nad cijelom državom, a ustanici će primiti udarac od kojeg se neće moći oporaviti.

Izvor: Al Jazeera i agencije