Sirijski Kurdi žele se boriti protiv ISIL-a

Turska vojska dovela je pojačanje nakon što su stotine Kurda danima protestirale zahtijevajući otvaranje granica. Žele se uključiti u borbe za svega nekoliko kilometara udaljeni sirijski grad Kobane, koji je pod opsadom boraca grupe Islamska država Irak i Levant.

Bježeći pred sukobima, sirijske izbjeglice i dalje stižu preko turske granice. U oblasti Suruca napravljena su prihvatilišta za jedan dio od gotovo 160.000 prognanih koji su u proteklih deset dana spas potražili u toj zemlji.

Turske snage sigurnosti pojačale su svoje prisustvo, kako bi mogle spriječiti nove demonstracije i ilegalne prelaske granice onih koji se žele uključiti u borbe za grad Kobane. Uprkos rastućem nasilju, mnogi od izbjeglih Kurda se nadaju brzom povratku kući.

‘Rođen sam tamo…’

“Vraćam se u Siriju. To je moja zemlja. Vratit ću se makar poginuo. Rođen sam tamo, kao i moji preci. Niko ne miče prstom kako bi se pobijedile te životinje”, kaže Bekir, sirijski Kurd.

Zračni udari međunarodne koalicije nastavljeni su nekoliko kilometara dalje od turske granice, u blizini grada Kobanija. Bombardirane su četiri improvizirane rafinerije nafte, na području Tel Abyeda, koje je kontrolirala grupa ISIL, a tri su uništene. Uništavani su i položaji ISIL-a u pograničnom području, gdje im kurdski borci pružaju žestok otpor.

Veše u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera