Sirijski pobunjenici dobili napredne rakete


Pobunjenički borci uništavaju tenk Sirijske vojske [Izvor: lowaaAlislam]

Sirijski pobunjenici, koji se nalaze na prvoj borbenoj liniji, dobili su prvo teško naoružanje otkako je američki predsjednik Barack Obama donio odluku da im isporuči oružje, piše britanski dnevnik Daily Telegraph. Pobunjenički izvori su izjavili da im je Saudijska Arabija isporučila protivtenkovske projektile “Konkurs” i da će uskoro dobiti novo i naprednije naoružanje.

Ipak, izgleda da ustanički borci već posjeduju neke od najsmrtonosnijih protivavionskih raketa koje se lansiraju s ramena, ocjenjuje američki magazin Foreign Policy (FP).

Istovremeno, iz Rusije stižu najave da će i oni dopremiti oružje vladi u Damasku.


Sofisticirane rakete kod pobunjenika [Izvor: alasalawatanmya]

“Poštujemo sve ugovore koje smo potpisali i biće nam čast da ispunimo obaveze iz ugovora o isporuci raketnog sistema S-300”, kaže Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije.

Protekle sedmice Bijela kuća je saopćila da će isporučiti vojnu opremu pobunjenicima, nakon što je zaključeno da su snage Bashara al-Assada upotrijebile hemijsko oružje. 

Snimak prikazuje navodne pobunjeničke grupe opremljene kompletnim ruskim sistemom SA-24 MANPADS (laki prijenosni sistem za protivavionsku odbranu).

Video također prikazuje FN-6 rakete kineske proizvodnje, koje se lansiraju s ramena. FP je i prije nekoliko mjeseci pisao da su ove rakete zemlja-zrak u rukama pobunjenika.

Magazin navodi da, za razliku od raketa FN-6, ruski projektili SA-24 nisu dobro dokumentirani. Takav projektil zabilježen je samo na jednom snimku.

Zašto je to važno? SA-24 je najnoviji ruski protivavionski projektil koji se lansira s ramena i “mnogo je sofisticiraniji od sistema koji se mogu naći na crnom tržištu, u smislu dometa, jednostavnosti upotrebe i brzina “, navodi američki magazin.

Sistem SA-24 je dizajniran da pogoditi mete koje lete brzinom do 720 kilometara na sat, a može letjeti na visini do 20.000 metara, postižući maksimalnu brzinu od 890 kilometara na sat.

Bombardiranje Damaska [Izvor: Qaboun Media Office]

U videosnimku emitiranom prošle sedmice prikazano je obaranje vladinog helikoptera starijom verzijom Grincha, poznatom kao SA-16.

FP zaključuje da je ovo sofisticirano oružje prokrijumčareno u Siriju preko crnog tržišta.

Arapski dnevnik Al Shark Al Awsat javio je da je pobunjenička brigada Ahrar Al Sham dobila 250 antitenkovskih raketa.

List Daily Telegraph navodi da su u okolini sela Kafr Hamra korištene rakete koje je isporučila Saudijska Arabija.

Za razliku od raketa ispaljenih iz ručnih bacača, “Konkurs” može da probije oklop najnovijih tenkova sirijske vojske T-72 ruske proizvodnje.

Ugrožena svjetska baština

Šest drevnih mjesta u Siriji, uključujući i grad Halep, koji je pretrpio znatna oštećenja za vrijeme sukoba, dodati su na popis ugrožene svjetske baštine, rečeno je iz UNESCO-a.

Sirija ima šest znamenitosti svrstanih na listu svjetske baštine: stare dijelove gradova Damaska, Busre i Halepa, Palmiru, Crac des Chevaliers i tvrđavu Saladin, kao i antička sela na sjeveru Sirije.

“Zbog oružanog sukoba Siriji više ne postoje uvjeti za osiguranje i zaštitu izuzetne univerzalne vrijednosti svjetske baštine pod našom zaštitom“, kaže se u saopćenju UNESCO-a.

Izvor: Agencije