Sirijski pobunjenici osvojili vojnu bazu

Sirijski pobunjenici ušli su u vojnu bazu Sheikh Suleiman, na sjeveru zemlje, nakon nekoliko sedmica žestokih borbi.

Videosnimak objavljen na internetu navodno pokazuje kako borci Jabhat Al Nusre ulaze u vojnu bazu, gdje je donedavno bio smješten regiment 111.

Pobunjeničke snage su proteklih sedmica zauzele nekoliko vojnih i zračnih baza na sjeveru zemlje, što ukazuje na njihovu rastuću vojnu moć duž granice sa Turskom.

Žestoke borbe se vode i oko Damaska. Vojni analitičari procjenjuju da se tu nalazi blizu 30.000 pobunjenika i 65.000 vojnika lojalnih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

”Htjeli su zauzeti vojni aeredrom Al-Mazaaya. Zarobili smo dva pilota iz Turske kada su pokušali ući u aerodrom i odletjeti  našim borbenim avionima”, rekao je jedan Assadov vojnik.

Zračni udari

Sirijska ratna avijacija izvršila je niz zračnih udara na predgrađa glavnog grada u kojima su pobunjenici znatno napredovali posljednjih dana.

Pojačana aktivnost ratne avijacije navela je neke posmatrače da zaključe kako je u pripremi kopnena ofanziva koja bi osigurala koridor iz glavnog grada.

U drugom dijelu Damaska, vodi se konferencija koja je proizašla iz nedavne Teheranske inicijative

”Komitet će pozivati sve stranke u Siriji, bilo da su opozicijske ili pro-vladine. Omogućit će svima, iz svih slojeva društva, da iskažu svoje stavove protiv nasilja. A mi ćemo pokrenuti nacionalni dijalog koji će uključiti  cjelokupan sirijski narod”, poručio je Tariq Ahmad, član Sirijske socijalnacionalne stranke.

Gotovo 40 predstavnika sirijske Vlade, ali i opozicijskih grupa baziranih unutar Sirije, učestvuje u sastanku, a njihov cilj je da putem dijaloga pronađu rješenje za krizu u zemlji.

Stav Rusije

Rusija je ponovila da planovi za političku budućnost Sirije ne trebaju biti nametnuti izvana, istakavši protivljenje vanjskom pritisku za odlazak Assada, te podršci koju Zapad daje opozicionoj koaliciji.

Rusija je izdala saopćenje u kojem “ističe da ključne odluke o reformi sirijskog političkog sistema moraju donositi sami Sirijci, bez vanjskog utjecaja ili pokušaja da im se nametnu spremni recepti društveno-političkog razvoja”.

Sjedinjene Američke Države i NATO saveznici traže odlazak Assada kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji, dok Rusija i Kina stalno ulažu veta po pitanju Sirije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Rusija traži hitan prekid vatre i “početak nacionalog dijaloga tokom kojeg predstavnici sirijske Vlade i opozicije trebaju postići dogovor o periodu tranzicije”.

Izvori: Al Jazeera i agencije