Sirijski pobunjenici zauzeli Harem

Sirijski pobunjenici ubili su iz zasjede vojnoobavještajnog oficira u blizini Damaska, dok je vojska granatirala nekoliko pobunjeničkih uporišta u prijestolnici i oko nje, izvijestila je u utorak Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“Pobunjenički borci su protekle noći iz zasjede ubili zapovjednika vojnoobavještajne jedinice u Jaramani”, navodi Opservatorija, a prenosi AFP.

U Jaramani, jugoistočno od Damaska, žive pretežno kršćani i Druzi, kao i provladino orijentirana milicija, a to mjesto je u proteklim mjesecima bilo na udaru brojnih pobunjeničkih bombaških napada.

U međuvremenu, sirijske vladine trupe su u utorak ponovo granatirale južne kvartove prijestolnice, dodaje Opservatorija, prenosi agencija Tanjug.

Analitičari navode da vlada predsjednika Bashara al-Assada teži da osigura kontrolu nad prijestolnicom kako bi bio u poziciji da pregovara o okončanju skoro 21-mjesečnog sukoba koji je, prema podacima sirijske organizacije za zaštitu ljudskih prava, odnio više od 44.000 života.

Zauzimanje baze

U drugim dijelovima zemlje, pobunjenici su zauzeli grad Harem u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, preuzevši i posljednje tamošnje vojne baze, poslije višemjesečne opsade.

Istovremeno, međunarodni mirovni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi sastao se u Damasku sa tri opozicione grupe koje režim tolerira, dan pošto je razgovarao sa predsjednikom Assadom, prenosi AFP.

Brahimi se sastao sa šestočlanom delegacijom na čelu sa predsjednikom Nacionalnog koordinacionog odbora za demokratske promjene (NCCDC), koji okuplja nekoliko arapskih nacionalističkih, kurdskih, socijalističkih i marksističkih grupa.

NCCDC, koji održava bliske veze sa Moskvom, odbacuje sve pozive na stranu vojnu intervenciju u sirijskom sukobu.

Taj odbor nije dio nedavno oformljene Nacionalne koalicije, koju su priznale desetine država i organizacija kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Brahimi je u ponedjeljak rekao novinarima da je sa Assadom razmijenio stavove o brojnim koracima koji će biti preduzeti u budućnosti”, dok je Assad svoj razgovor sa Brahimijem opisao kao “prijateljski i konstruktivan”.

SAD osudio napade

Sjedinjene Američke Države oštro su osudile posljednje napade snaga odanih vladi predsjednika Assada na civile u Siriji.

“SAD oštro osuđuje napade na civile koje Assadove snage sprovode širom ratom zahvaćene Sirije, kao i događaj u mjestu Halfija od prije nekoliko dana, kada su napadnuti civili koji su čekali u redu za hljeb”, navodi se u pisanoj izjavi glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Patricka Ventrella.

U izjavi se također navodi da nakon “ovih okrutnih napada, Assadov režim nema budućnosti u Siriji”. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a pozvalo je sve strane u Siriji da stanu protiv daljnjih stradanja sirijskog naroda i okončaju nasilje.

On je također naveo da će SAD i dalje podržavati napore specijalnog predstavnika Arapske lige i Ujedinjenih naroda za Siriju Lakhdara Brahimija.

Kolone izbjeglica

Nakon stravičnog bombardiranja pekare u mjestu Halfija u Hami, u kojem su život izgubile najmanje 93 osobe, Sirijci iz Hame u kolonama bježe u Tursku nakon što su dodatno intenzivirani artiljerijski napadi sirijske vojske na ovaj kraj Sirije, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Od ranih jutarnjih sati u utorak, 1.100 Sirijaca, pretežno žena i djece, prešli su u mjesto Reyhanli u turskom gradu Hatayu.

Više od 450 vozila sa sirijskim tablicama u utorak ujutro ušlo je u Tursku.

Izvor: Agencije