Sirijsko hemijsko oružje uništeno na moru

Proces uništenja nadgledala Organizacija za zabranu hemijskog oružja (EPA)

Sjedinjene Američke Države objavile su da je dovršena operacija “neutraliziranja” na moru tvari preuzetih od sirijskog režima koji sadrže sarin i nervni plin, poručivši da će paziti kako Sirija ubuduće ispunjava svoje preuzete obveze, javlja Hina.

“Najsmrtonosnije hemijsko oružje što ga je posjedovao sirijski režim uništeno je”, objavio je u saopćenju američki predsjednik Barack Obama.

Uništene tvari sadržavale su sarin i iperit, dva izuzetno otrovna hemijska oružja. Neutralizirane su na američkom brodu Cape Ray u međunarodnim vodama u Sredozemlju. Proces uništenja nadgledala je Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

U telefonskom razgovoru s kapetanom broda, američki ministar obrane Chuck Hagel pozdravio je uništenje oružja kao “doprinos sigurnosti na planeti”.

Nastavak pružanja pomoći opoziciji

Obama je najavio je da će se Sjedinjene Amerčike Države pobrinuti “da Sirija ispuni svoju obvezu uništenja preostalih kapaciteta za proizvodnju kemijskog oružja”.

Izrazio je i zabrinutost zbog nepodudarnosti u izjavama sirijskog režima i Organizacije za zabranu hemijskog oružja koja tvrdi da Sirija još koristi hemijsko oružje.

Američki državni tajnik John Kerry najavio je u saopćenju da će “Sjedinjene Države nastaviti pružati političku i finansijsku podršku umjerenoj opoziciji” režimu Bashara al-Assada.

U skladu sa američko-ruskim sporazumom iz oktobra 2013, kojim je spriječena američka intervencija u Siriji, sirijski režim obavezao se predati na uništenje hemijsko oružje. Sirija je optužena za napade hemijskim oružjem na vlastite građane prošlog ljeta, pri čemu je poginulo 1.400 ljudi.

Preostalo hemijsko oružje trebalo bi se uništiti u postrojenjima u Velikoj Britaniji, Finskoj i SAD-u.

Zabrana civilnih letova iznad Sirije

Američka savezna aviouprava (FAA) zabranila je američkim avioprevoznicima letove iznad Sirije, uz obrazloženje kako oružani sukobi i loši sigurnosni uvjeti u toj zemlji predstavljanu “ozbiljnu potencijalnu prijetnju” civilnim avionima.

“Zbog prisustva protuavionskih oružja među ekstremističkim skupinama i borbi na više mjesta u Siriji, postoji značajna potencijalna prijetnja za civilnu avijaciju u sirijskom zračnom prostoru”, saopćio je FAA.

Izvor: Agencije