Sirijskoj djeci u Jordanu prijeti nepismenost

 

 

Zaatari u Jordanu je jedan od najvećih izbjegličkih kampova u svijetu. U njemu živi 75.000 osoba koje su zbog rata prognane iz Sirije. Trećina djece u kampu ne ide u školu, a do 16. godine tri četvrtine njih je prestalo ići u školu, pokazuju podaci UNICEF-a.

Samar Hariri vodi nastavu u svome domu, a učenici su joj djeca izbjeglice iz Sirije. Škola se nalazi u dnevnom boravku njenog prebivališta u Zaatariju.

„Volim obrazovanje i uživam dok podučavam djecu. Veoma sam sretna kada vidim rezultate svoga rada“, govori ona.

„U školama u kampu imamo veliki broj učenika u svakom razredu, između 100 i 115. Oni koji su na kraju razreda ne mogu čuti glas učitelja. Učenici su često odsutni jer su škole predaleko.“

Širenje nepismenosti

Samo devet od 179 učenika položi svoj maturski ispit.

„Ova generacija će biti izgubljena. Ako ne dobiju prave osnove u prvom, drugom i trećem razredu, sve je gotovo. Neće moći završiti svoje školovanje i bit će nepismeni. Nepismenost će se širiti kampom“, govori Hariri koja je bila direktorica škole u Siriji prije nego je postala izbjeglica.

Škole u kući, poput njezine, od ključne su važnosti jer jedno od 20 djece ovisi o neformalnom obrazovanju.

„Želim umanjiti sve što su propustili iz segmenta obrazovanja. Nekoliko mojih učenika, osjećam se da sam im pomogla da naprave uspješan korak u životu“, kazala je.

Izvor: Al Jazeera