Siročad bez doma zbog političkih razmirica

Siročad u jednom ruskom prihvatilištu čekaju na usvojenje, dok vlasti zabrnom rješavaju nesuglasice sa SAD-om (Reuters)

Američke agencije za usvajanje djece izrazile su veliku zabrinutost nakon što je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin podržao zakon kojim se zabranjuje da rusku siročad usvajaju Amerikanci.

“Žalosno je da ruska Vlada razmišlja o tome da kazni djecu koja bi mogla imati siguran dom pun ljubavi u Sjedinjenim Državama”, zbog razmirica dvije zemlje oko ljudskih prava, izjavio je Richard Claberg, predsjednik Vijeća za akreditaciju, koji predstavlja oko 200 američkih agencija za usvajanje dece.

Porodice koje su već u procesu usvajanja veoma su zabrinute da neće moći dovesti svoju djecu kući, ističe direktorica Ruskog programa u Kršćanskom svjetskom centru za usvajanje Ayja Rutherford.

Odgovor na američke sankcije

Ona ističe da ju je, nakon vijesti iz Rusije, pozvao veliki broj ljudi koji su “vrlo uplašeni”, javio je AFP.

Donji dom ruskog Parlamenta odobrio je u drugom čitanju zakon kojim se zabranjuje da Amerikanci usvajaju rusku djecu, što je podržao ruski predsjednik.

Podrška ovom zakonu odgovor je na američki zakon kojim se uvode sankcije protiv svih državljana Rusije koji su optuženi za kršenje ljudskih prava, što je zateglo odnose dvije zemlje.

Od 1999. godine, američke porodice usvojile su više od 45.000 ruske djece, od kojih su mnoga sa posebnim potrebama.

Kina je i dalje zemlja iz koje strane porodice usvoje najveći broj djece.

Izvor: Agencije