Siromašni Britanci: Nema ekonomskog oporavka

Iako su izbori u Velikoj Britaniji tek 2015. godine, predizborna kampanja već se zahuktava, a premijer David Cameron tvrdi kako je njegova Konzervativna partija donijela ekonomski preokret kada je preuzela vlast, iako dužnička kriza u zemlji još nije završena.

„U svibnju 2010. kriza je bila na vrhuncu. O našoj državi se nije lošije govorilo desetljećima unatrag, ali prije tri i pol godine počeli smo mijenjati stvari. Deficit je padao, naša ekonomija rasla, kao i broj zaposlenih u zemlji. Nismo još na cilju, ali definitivno smo na pravom putu“, smatra Cameron.

Premijerova Konzervativna partija misli da je našla ključ uspjeha koji treba služiti za primjer i ostatku Europe, no Al Jazeerin reporter Laurence Lee odlučio je istražiti koliko je trenutni ekonomski rast realan.

Ukazuje kako London ponovno cvjeta, posljednjih nekoliko mjeseci cijene nekretnina opet skaču, financijski sektor dijeli bonuse, a gradnja se zahuktava.

Bolje su i prognoze ekonomskog rasta, što je ključni cilj svake vlade.

Ministri igraju na ‘kartu povjerenja’

Konzervativna britanska Vlada smatra da je iz petogodišnje europske debate „Štednja ili rast“ izašla kao pobjednik.

„Intelektualni argument da je štednja bila neophodna jeste bez sumnje pobijedio. To je bilo jasno i prije izbora 2010. jer oni su to zastupali. Ključno pitanje je može li vlada to ukorporirati u sistem i da li će buduće vlade ponoviti iste greške. To brine Vladu i žele se pobrinuti da se ovaj uspjeh ne poništi“, smatra konzervativac Mark Wallace.

Provladini mediji  pišu o bankama koje su morale biti nacionalizirane, a sada opet prelaze u privatne ruke.

„Povjerenje je karta na koju mnogi ministri igraju kako bi osvojili nove glasove“, javlja Al Jazeerin Laurence Lee.

Naravno, konzervativci još nisu osvojili bitku, no povećanje prognoze ekonomskog rasta za iduću godinu daje im argument da su na pobjedničkom putu da dobiju izbore u proljeće 2015. godine.

Kažu i kako su se kroz teška vremena držali svog argumenta da je štednja bila neophodna, te napominju kako je to model koji bi ostatak Europe trebalo slijediti.

Druga slika Britanije

No, 150 kilometara dalje od reflektora Londona, potpuno druga slika Velike Britanije.

U Birminghamu, nekada centru britanske industrije, brojni su primjeri građana koji su izgubili socijalne beneficije zbog mjera štednje.

Jedna od njih je i Karen Turner koja zbog bolesti ne radi već 11 godina, a posljednjih šest mjeseci živi zahvaljujući pomoći svojih prijatelja. Uskoro bi, zajedno sa kćeri koja je invalid, mogla izgubiti dom i ostati na ulici.

Karen ne misli da se ekonomija oporavlja i da stvari idu nabolje.

„Ne, za mene definitivno ne ide nabolje. Već tri mjeseca nemam pomoći, a ako se ovako nastavi, morat ću početi prodavati svoje stvari“, žali se Karen.

Organizacija koja pomaže Karen osnovana je još u viktorijansko doba, a danas tvrde kako nikad nisu imali više posla.

„Rast gdje? Možda ekonomija negdje raste, ali među siromašnima, među ljudima s kojima radimo, koji imaju niske plaće, koji se bore sa socijalnim stanovima – za njih to nije stvarnost, nema ga“, tvrdi Mark Greveson iz nevladine organizacije Birmingham Settlement.

Povijest uvijek pišu pobjednici, pa će i u britanskom slučaju Vlada vjerojatno imati posljednju riječ o uspješnosti njenog ekonomskog programa.

Za sve vlastodršce ekonomski rast je najveća nagrada i dokaz uspjeha, no za siromašne Britance taj rast ne znači ništa, ako i oni od njega neće imati koristi.

Izvor: Al Jazeera