Siromašni ispaštaju zbog klimatskih promjena

Ujedinjeni narodi prepoznali su Cape Town kao jedan od deset gradova svijeta koji vode efikasnu borbu protiv klimatskih promjena. U gradu se trenutno provodi nekoliko projekata za smanjenje emisije štetnih plinova, a napore su usmjerili i na pomaganje siromašnima.

Veliki vjetrovi i oblaci nad planinom Table stanovnicima periferije grada obično su znak prašnjavoga dana koji slijedi.

Otprilike 40.000 domova porodica s niskim primanjima u područjima poput tog izgrađeno je bez stropa, što intenzivira negativan utjecaj lošeg vremena.

Elaine Jansen 15 godina živjela je u jednom takvom domu u predgrađu Eureka.

Njena je kuća među prvima koje su dobile strop, javlja Fahmida Miller.

Ona je kazala: “Bilo je toliko mnogo prašine da niste mogli ni jesti. Bilo je hladno, miševi su ulazili kroz otvoren plafon i pali bi vam na lice kada zaspite. Sada je mnogo bolje, ne morate brinuti o paucima koji padaju s krova.”

Kaže kako je novi strop upola smanjio njenu potrošnju električne energije.

Projekt je dio inicijative grada u borbi protiv klimatskih promjena. Tokom iduće dvije godine 8.000 domova bit će unaprijeđeno.

“Niz ulicu postavljaju izolirane stropove na nekoliko drugih kuća. Očekuje se da će se tokom projekta dogoditi drastičan pad potrošnje struje i smanjenje emisije ugljika za više od 5.000 tona godišnje”, javlja Miller.

Dobit za najsiromašnije

Gradonačelnica Patricia de Lille kaže da će od borbe protiv klimatskih promjena dobit ostvariti najsiromašniji.

Rekla je: “Afrički gradovi će nas brzo morati sustići, jer je najgora stvar u vezi s klimatskim promjenama činjenica da najviše pogađaju siromašne. Osamdeset posto ljudi u Africi je siromašno i živi s manje od jednog dolara dnevno, a u vrijeme suša i poplava ti afrički gradovi će najviše patiti.”

U gradu je u toku još nekoliko projekata za zaštitu okoliša, uključujući ugradnju solarnih panela na krovove poslovnih prostora da bi generirali čistu energiju. Višak struje će napajati gradsku mrežu.

Unaprijeđeni su vodovod i kanalizacija u domovima porodica s niskim primanjima. Iako je voda besplatna, ograničena je na 350 litara dnevno, ali neke grupe tvrde kako to pogađa najugroženije.

“Ovaj pokret za očuvanje vode, njenu uštedu, sada je teret koji moraju nositi siromašni a ne industrija, rudarstvo, poljoprivreda, bogatija domaćinstva, a tu bi se primarno trebalo ciljati na uštedu vode i struje”, rekla je aktivistica za zaštitu okoliša Taryn Pereira.

Ali ovdašnjim stanovnicima je posvećenost grada razvoju održivog okoliša za sada život učinila malo lakšim.

Izvor: Al Jazeera