Siromašni sigurni u pobjedu Chaveza

U nedjelju se u Venecueli održavaju predsjednički izbori.

Aktuelni predsjednik Hugo Chavez uživa veliku podršku među siromašnim stanovništvom, a neki od njegovih pristalica čak ne kriju da su spremni uzeti oružje kako bi ga zadržali na vlasti.

Dopisnica Al Jazeere Teresa Bo je posjetila četvrt u Karakasu, u koju se Chavezov protivkandidat Henrique Capriles nije usudio otići tokom predizborne kampanje.

U toj četvrti, zvanoj 23. januar, žive pristalice bolivarske socijalističke revolucije Huga Chaveza.

To je bastion je revolucionara koji žele ponovni izbor aktuelnog predsjednika.

Navodi o naoružavanju

Juan Contreras, jedan od osnivača grupe Simon Bolivar, kaže da su anketari koji tvrde da bi Chavez mogao izgubiti pod utjecajem opozicije.

“Uvjereni smo da će predsjednik pobijediti. Zato poručujemo da su izbori naši i da Chavez ostaje na vlasti. U to nema sumnje”, tvrdi Contreras.

Capriles nije posjetio ovu izbornu jedinicu. Opozicija tvrdi da su vlasti naoružale mnoge od lokalnih grupa, što Chavezova Vlada poriče.

Lik Che Guevare svugdje se može vidjeti, a slika naoružane Djevice Marije, vjeruje se, štiti revolucionare iz ove četvrti, izvještava Bo.

“Stanovnici ove četvrti su odbranili Huga Chaveza tokom državnog udara 2002. godine. S ponosom govore da su zaslužni za Chavezov povratak na vlast. Ne žele odgovoriti na pitanje jesu li i dalje naoružani, ali poručuju da neće priznati nijednog predsjednika osim Chaveza”, kazala je Bo.

‘Van kontrole’

Revolucionari su za Chaveza mač sa dvije oštrice. Zaklete su pristalice njegovih revolucionarnih ideja i socijalnih programa, ali smatra se da se ovdje, navodno, obučavaju oružane grupe koje predsjednik ne može kontrolirati.

“Ovoj zemlji je bila potrebna revolucija, a Chavez je bio jedini koji je narodu mogao dati ono što je želio. Nema druge mogućnosti, nikad se nećemo vratiti u prošlost. Država ili smrt – nema treće opcije”, tvrdi stanovnica četvrti 23. januar Anacaona Marin.

Analitičari tvrde da bi aktuelna polarizacija mogla biti opasna za zemlju, posebno ako obje strane proglase izbornu pobjedu.
U nekim četvrtima, Vlada je stimulirala pojedine ljevičarske grupe. Mislim da je to veoma opasno”, kazala je sociologinja Gabriela Ponce.

Građani kažu da im je Chavez vratio dostojanstvo i pružio obrazovanje, a ne oružje  i da će nedjeljni izbori pokazati koliku podršku uživa u zemlji.

Izvor: Al Jazeera