Sisi: Egipat će vojno intervenirati ako bude prijetnji Zaljevu

Sisi je od dolaska na vlast 2014. ojačao veze sa zemljama Perzijskog zaljeva (EPA)

Egipat će “vojno intervenirati” u slučaju prijetnji po sigurnost zemalja Perzijskog zaljeva, rekao je predsjednik te zemlje Abdel Fattah al-Sisi, ali nije rečeno kome je upućeno to upozorenje.

“Ako bude direktnih prijetnji sigurnosti Zaljeva, Egipat će mobilizirati snage kao podršku svojoj braći. Egipat tijelom i dušom stoji uz svoju zaljevsku braću”, preneseno je sa zatvorenog sastanka s domaćim i stranim novinarima koji je Sisi u utorak priredio u Sharm el-Sheikhu.

Egipatska vojska upravo vježba s vojskama više zaljevskih zemalja i Jordanom, a naziv vježbe glasi “Arapski štit 1”, prenosi Beta.

“Oružane snage arapskih zemalja sposobne su zaštititi zemlje regije od svakog napada, pa tako i u svjetlu trenutnih kriza”, rekao je Sisi.

Veze u Zaljevu

Od marta 2015. egipatske snage učestvuju u ratu u Jemenu kao dio arapske koalicije.

Sisi je od dolaska na vlast 2014. ojačao veze sa zemljama Perzijskog zaljeva, prije svega sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i prošle godine rekao da je njihova sigurnost “crvena linija” za Egipat.

S druge strane, Rijad i Abu Dhabi finansijski su podržali Egipat nakon što je vojska u ljeto 2013. zbacila s vlasti predsjednika Muhameda Mursija.

Egipat i njegovi saveznici iz Zaljeva prekinuli su diplomatske odnose s Katarom na osnovu optužbi da Doha “podržava terorizam” i održava bliske veze s Iranom. Katar je te tvrdnje odlučno negirao.

Izvor: Agencije