Sisi: Nestanci struje zbog manjka ulaganja

U četvrtak ujutro došlo do velikog prekida u snabdijevanju strujom gotovo cijelog Kaira (AP)

Predsjednik Egipta rekao je da do nestanka električne energije širom ove države u posljednjih nekoliko dana dolazi zbog nedostatka investicija, upozorivši da neki ljudi žele izvući korist iz ove krize, pokušavajući da osujete napore njegove vlade da ponovno izgradi zemlju.

U televizijskom obraćanju naciji u subotu, Abdul-Fattah al-Sisi je kazao da je masivni nestanak struje „najveći incident u posljednje tri decenije“, dodavši da zemlja mora investirati najmanje 12 milijardi dolara tokom idućih pet godina da bi imala zadovoljavajuće snabdijevanje strujom za sve stanovnike.

„Ovo je bitka za našu egzistenciju. Moramo biti svjesni da ovakva kriza ne može biti prevaziđena preko noći“, rekao je.

„Egipćani se suočavaju sa velikim nepremostivim preprekama i niko, ni predsjednik ni Vlada, neće biti u mogućnosti da ih savlada bez vaše podrške“, dodao je.

Kairo bez struje

U četvrtak ujutro je došlo do velikog prekida u snabdijevanju strujom gotovo cijelog Kaira, što je izazvalo ogromne smetnje u glavnom gradu sa 20 milion stanovnika.

U potpunosti je prekinut rad jedne od tri gradske linije metroa, dok su aktivnosti u drugoj bile poremećene.

Snabdijevanje je postepeno uspostavljeno nekoliko sati kasnije, a temperatura u Kairu je za to vrijeme dostigla 40 stepeni.

Zbog nestanka struje, neki dijelovi egipatskog glavnog grada su, također, ostali bez vode, a pogođene su bile i telekomunikacije te je blizu 2.000 mobilnih telefona ostalo bez signala.

Izvor: Al Jazeera i agencije