Sisi smijenio ministra unutrašnjih poslova

Egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi u četvrtak je smijenio ministra unutrašnjih poslova Mohameda Ibrahima dok snage sigurnosti pokušavaju zaustaviti atentate koji redovno potresaju zemlju.

General Ibrahim, koji je nadzirao krvavu represiju protiv pristalica Muhameda Mursija, demokratski izabranog predsjednika svrgnutog u julu 2013, imenovan je zamjenikom premijera, objavio je Ured predsjednika, dok stručnjaci tu dužnost smatraju simboličnom.

Ibrahima, imenovanog tokom Mursijevog mandata u julu 2013, zamijenio je general Magdi Mohamad Abdel Hamid Abdel Gafar, koji je bio zadužen za nacionalnu sigurnost, a udruge za zaštitu ljudskih prava optužuju ga za zloupotrebu položaja i mučenja.

Rekonstrukcija Vlade

U četvrtak je ukupno zamijenjeno šest ministara. Osim unutrašnjih poslova, to su ministri poljoprivrede, obrazovanja, kulture, turizma i komunikacija, prema saopćenju Predsjedništva.

“Cilj nam je ubrizgati svježu krv i ići naprijed”, rekao je premijer Ibrahim Mahlab, prenosi zvanična agencija Mena.

Yehia Ghanem, poznati egipatski novinar , kazao je Al Jazeeri da je glavni cilj ovih smjena da se smiri egipatski narod koji je bijesan zbog kršenja ljudskih prava i nesigurnosti u toj zemlji.

On je također rekao da je interesantno da su smjene došle par dana prije velike ekonomske konferencije u Egiptu.

“Situacija u Egiptu postaje sve kritičnija, jer niko ne bi rekonstruirao Vladu par dana prije ove konferencije“, zaključio je Ghanem.

Ubijeno 1.400 ljudi

Nakon Mursijevog svrgavanja ubijeno je više od 1.400 ljudi, najmanje 15.000 simpatizera je uhapšeno i više stotina je osuđeno na smrt u brzim procesima.

U julu je jedna demonstrantica smrtno stradala tokom skupa obilježavanja četvrte godišnjice pobune 2011. kojom je Hosni Mubarak otjeran  s vlasti.

Demonstranti tvrde da je mladu ženu ubila policija, što je Ministarstvo unutrašnjih poslova demantiralo.

Snage sigurnosti na udaru su kritika zbog svoje nemoći, a posljednjih atentat izveli su u ponedjeljak usred Kaira blizu Vrhovnog suda, kada su ubijene dvije osobe.

Prema saopćenju, novi ministri su položili zakletvu pred predsjednikom Sisijem.

Izvor: Al Jazeera i agencije