Sisi želi baciti revoluciju na koljena

Mursi je osuđen na 20 godina zatvora (AFP)

Kairo – Nakon skoro godinu i po dana suđenja, Krivični sud u Kairu je u utorak izrekao prvostepenu presudu kojom se svrgnuti egipatski predsjednik Muhmed Mursi i nekoliko njegovih pomoćnika proglašavaju krivim.

Osuđeni su na 20 godina zatvora u slučaju „Predsjedničke palate Ittihadiya“ koji su se dogodili u decembru 2012. godine, prilikom čega je poginulo deset osoba, uglavnom pripadnika Muslimanske braće.

Sud je okrivio optužene za upotrebu sile i nasilje, te hapšenje praćeno mučenjem. Sudska odluka – koju prati stavljanje optuženih pod policijski nadzor pet godina nakon njenog provođenja – odnosi se i na jedan broj lidera Muslimanske braće, među kojima su Asad Sheikha, Ahmad Abdel Ati, Ayman Abdel Raouf, Mohamed Beltagy i Essam el-Erian.

Sud je također osudio i koordinatora pokreta Hazemoon, Jamala Sabera i aktivistu Abdel Rahmana Izza na deset godina zatvora i uvjetnu kaznu u trajanju od pet godina.

Optužnica protiv Mursija u ovom slučaju podignuta je još u novembru prošle godine. Tužilaštvo je protiv Mursija i njegovih saradnika podiglo optužnicu za „maltretiranje, primjenu sile, poticanje na ubijanje demonstranata u demonstracijama ispred predsjedničke palate, te njihovo prisilno zatvaranje i mučenje.“ 

Tužilaštvo ih je teretilo i za posjedovanje oružja bez dozvole, ali ih je sud oslobodio optužbi za ubistvo s predumišljajem i posjedovanje oružja.

Različiti su stavovi pravnika o prirodi ovih optužbi, pa tako jedni smatraju da su kompletne procedure ništavne te da presuda nije u skladu sa zakonom, dok drugi misle suprotno.

‘Ništavan sudski postupak’

Savjetnik Ahmad Soliman, nekadašnji ministar pravde, kaže za Al Jazeeru da je u sudskom postupku narušeno načelo javnog suđenja i pravo optuženih da se brane.

Ove nepravilnosti jasno su se pokazale, prema njegovim procjenama, u samom izboru sudaca koje će razmatrati slučaj na način kako se to inače ne prakticira, zatim sprečavanje jednog broja članova odbrane da prisustvuju ročištima, te stavljanje optuženih u staklene kaveze.

Soliman dodaje da ono što privlači pažnju u cijelom slučaju jeste to da je sâmo tužilaštvo u svojoj istrazi naglasilo da se optuženi ne mogu teretiti za ubistva s predumišljajem jer se ne zna ko je počinitelj istih.

Također, slučaj se tiče ubistva više od deset žrtava dok je presuda donesena na osnovu optužbe za podsticanje na ubistvo samo dvojice. Zbog toga se pita: „Ko je ubio, a ko podsticao na ubijanje preostalih žrtava?“

Istakao je i neustavnost člana 375 (ponovljen) Krivičnog zakona, a koji se odnosi na optužbe za primjenu sile.

Advokat Osama Mursi, sin svrgnutog predsjednika, rekao je za Al Jazeeru da su načini procesuiranja u suprotnosti sa onim što je utemeljeno u egipatskom Ustavu, koji ne dozvoljava suđenje predsjednicima pred običnim krivičnim sudovima.

Kaže da je ministar pravde taj koji je formirao sud na nelegitiman način, što dovodi u pitanje njegovu nepristrasnost, prema njegovim riječima.

Istakao je da njegovo odbacivanje ovog sudskog postupka nije iz emotivnih razloga, nego je to pridržavanje konstanti egipatskog Ustava kroz historiju.

Tvrdi kako „nije dozvoljeno da prvi izabrani predsjednik u historiji Egipta prihvati sudski postupak kojim se krši Ustav, pa makar bila donesena i oslobađajuća presuda.“

‘Političke presude osuđene na propast’

Osama Mursi smatra da je presuda potez kojim aktuelni režim želi revoluciju iz januara 2011. baciti na koljena, te kao pokušaje da se obori legitimitet prvom predsjedniku koji je izabran nakon nje. 

Međutim, umanjuje vrijednost ove osude time „da su ispolitizirane presude osuđene na propast. Primjer za to su revolucionari koji su izašli iz zatvora odmah nakon što je svrgnut Hosni Mubarak, iako je protiv njih donesena konačna presuda.“

Osama al-Hulw, jedan od članova tima odbrane optuženih, podržao je ovakav pristup. Naglasio je za Al Jazeeru da će razmotriti pravne postupke za obaranje presude.

Dodao je „Mi smo sigurni u nevinost naših klijenata, jer u dokumentima nema nikakvih dokaza za optužbu.“

Međutim, sekretar komiteta za slobode pri Sindikatu pravnika, Asad Haykal potvrdio je za Al Jazeeru ispravnost pravnih postupaka. Dodao je kako je tim odbrane optuženih ponudio sve svoje pravne prigovore, uključujući i nedostatak nadležnosti Suda za razmatranje ovog slučaja.

Haykal smatra da Muslimanska braća nastoje diskreditirati Sud koji ih je osudio kao one koji su protiv revolucije, prije nego što ih krivično osudi.

Na kraju je zaključio da je odluka pravedna jer je Sud optužene oslobodio optužbi za ubistvo s predumišljajem, te da su osuđeni samo za nasilje i primjenu sile.

Izvor: Al Jazeera