Sistematsko “mučenje” u afganistanskim zatvorima

Ispitivači su imali za cilj da od zatvorenika iznude priznanja ili informacije”, navodi UN (EPA)

Ujedinjeni narodi zaključili su da postoje “uvjerljivi dokazi“ da su pripadnici afganistanskih obavještanih službi u pet zatvora „sistematski mučili zatvorenike da bi dobili priznanja i informacije“.

UN-ova Misija podrške Afganistanu (UNAMA) rekla je u izvještaju da su u ovim kaznenim jedinicama maltretirana i neka djeca.

UN je istakao zatvore Nacionalne direkcije za sigurnost (NDS) u Heratu, Kandaharu, Hostu i Lagmanu, kao i nacionalno sjedište NDS-ovog anti-terorističkog odjela u glavnom gradu Kabulu.

“Skoro svi zatvorenici koje su mučili pripadnici NDS-a rekli su da se to događalo tokom ispitivanja, a ispitivači su imali za cilj da od zatvorenika iznude priznanja ili informacije”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je zasnovan na intervjuima, obavljenim od oktobra 2010. do avgusta 2011. sa 379 štićenika pritvora te osuđenika u 47 zatvora širom zemlje, rekla je UNAMA.

Masovna hapšenja

Gareth Porter, američki istraživački novinar koji piše o američkoj međunarodnoj i vojnoj politici, rekao je za Al Jazeeru da je strana vojska godinama predavala zarobljenike afganistanskim obavještajnim i sigurnosnim službama da bi bili grubo ispitivani.

Ističući izvještaj koji je objavio ranije ove godine, Porter je rekao da je ova praksa ustaljena od 2005 i 2006., kada je američka i kanadska vojska masovno hapsila ljude u Afganistanu.

“Hapsili su stotine mladih Afganistanca, ne znajući ko su i pokušavali ih ispitivati da bi od njih dobili informacije, ali bez velikog uspjeha”, rekao je.

“Zatim bi ih predavali afganistanskim obavještajcima da bi ih oni dalje ispitivali.”

Metode mučenja

U UN-ovom izvještaju se navodi da se zbog maltretiranja i nepoštovanja pravnog procesa stvorilo nepovjerenje prema vladi, koje je još više podstaklo desetogodišnju pobunu Talibana. Mučenje je krivično djelo po afganistanskom i međunarodnom zakonu.

Iako je UN naveo da postoje uvjerljivi navodi o mučenju u zatvorima NDS-a, dodao je da mučenje nije dozvoljeno odredbama NDS-a ili afganistanske vlade. UN je rekao da bi želio imati puni pristup zatvorenicima.

Osvrćući se na izvještaj, obavještajna služba je izjavila: “Metode mučenja poput elektrošokova, prijetnji silovanjem te uvrtanjem spolnih organa su metode koje apsolutno ne postoje u NDS-u.”

Neki zatvorenici rekli su UN-u da su morali visiti sa zidova ili plafona, privezani za ručne zglobove. Drugi su pričali kako su ih tukli po tabanima, pogotovo gumenim crijevima, električnim kablovima, žicama ili drvenim šipkama.

Elektrošokovi, stajanje po nekoliko sati, odlamanje noktiju na nogama i prijetnje seksualnog zlostavljanja su još neke metode mučenja koje su navedene u izvještaju.

Zatvorenici su se žalili da su im ispitivači rutinski stavljali poveze na oči ili vreće preko glave, dok im je u nekim zatvorima bila uskraćena i medicinska njega. Ujedinjeni narodi su zabilježili jedan smrtni slučaj prouzrokovan mučenjem u Kandaharu u aprilu.

Izvori: Al Jazeera i agencije