Sistemske kontrole na slovensko-hrvatskoj granici

Promet, Saobraćaj, Gužva, Granica
Slovenska Vlada još je ranije postrožila uvjete za ulazak putnika iz 'trećih"'država van Evropske unije (Reuters)

Slovenija će tijekom ovogodišnje turističke sezone na svojoj granici s Hrvatskom izvoditi sustavnu kontrolu putnika zbog povećanih rizika vezanih na migracije, kriminal i terorizam, ali i omogućavati povremeni prelazak na tzv. ciljane kontrole u slučaju velikih gužvi, potvrdio je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova.

“Sustavni i dosljedni nadzor na našoj granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica schengenskog prostora, provodit ćemo kao i prošle godine. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da protočnost na graničnim prijelazima bude što bolja, ali upozoravam ne na račun sigurnosti”, kazao je Šefic, kako prenosi Hina.

Potvrdio je da će se, kao i lani, primjenjivati pravilo o povremenom opuštanju sustavnog pregleda vozila i putnika, u skladu s dogovorom s Europskom komisijom koji je Slovenija prihvatila i notificirala prošle godine, kad je dopuštena i mogućnost prelaska na tzv. ciljane kontrole, kako bi se promet na granici ubrzao.

Ciljane kontrole privremeno i povremeno

No, napomenuo je da će do toga dolaziti samo povremenu i privremeno, a takav režim kontrole trajat će u ovisnosti od stanja na prijelazu, samo nekoliko sati.

Odluku o povremenom prelasku na ciljane kontrole po njegovim će riječima samostalno i ovisno o situaciji donositi granična policija na pojedinom prijelazu, a u sezoni će ekipe policije na najopterećenijim prijelazima biti pojačane rezervnom i pomoćnom policijom, te prebacivanjem policajaca iz unutrašnjosti na granične prijelaze, kako bi se izbjegle gužve i osigurao nesmetan promet.

Dodao je da je takva pojačana sistematska kontrola na graničnim prijelazima s Hrvatskom potrebna s obzirom na ponešto pojačan migrantski priljev zadnjih mjeseci.

Ilegalni migranti u Sloveniju dolaze i kamionima, autobusima i kombijima, a ne samo ilegalno preko zelene granice, dodao je Šefic.

Izvor: Agencije