Sistemski propusti u State Departmentu

Clinton je naredila da se provedu prijedlozi istražne komisije (Reuters)

Američka državna sekretarka Hillary Clinton kazala je da prihvata zaključke nezavisne istrage koja je zbog smrtonosnog napada na Američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju na odgovornost pozvala State Department.

Odbor za reviziju odgovornosti (ARB) zaključio je da je osiguranje američke diplomatske misije, u kojoj je 11. septembra ubijen američki ambasador u Libiji i još tri osobe, bilo neadekvatno, a odgovornost za to leži u sistemskim propustima u State Departmentu.

Rezultati istrage, objavljeni u Washingtonu, navode propuste “u vodstvu i upravljanju” dva ureda u State Departmentu, slabu koordinaciju zvaničnika u Washingtonu i “pravu konfuziju” na terenu u vezi s pitanjima ko je odgovoran i ko ima ovlasti za donošenje političkih i sigurnosnih odluka.

Provođenje reformi

Istražitelji su zaključili da nisu postojale “trenutne i specifične” obavještajne informacije o prijetnji Konzulatu, u koji su upali deseci naoružanih ljudi i ubili četvero Amerikanaca.

Clinton je rekla da prihvata zaključke istražitelja, te naredila da se provedu značajne promjene kako bi se pojačala sigurnost američkih diplomatskih misija.

U pismu koje je uputila komitetima američkog Kongresa u utorak, Clinton je napisala da je naredila State Departmentu da “brzo i temeljno” provede prijedloge istražnog odbora.

Kazala je da će SAD poslati stotine marinaca da osiguravaju diplomatske misije u inostranstvu, zatražila još novca za poboljšanje sigurnosti, te kazala da će imenovati zvaničnika koji će nadzirati “diplomatske misije visokog rizika”.

Reporterka Al Jazeere Rosiland Jordan, koja se javila iz Washingtona, kazala je da je izvještaj mrlja na karijeri Hillary Clinton u State Departmentu.

“Ovaj incident se očigledno desio u ključnom trenutku njenog mandata”, kazala je Jordan. “Postoje brojne spekulacije o tome šta će raditi kad joj završi mandat”, rekla je ona, aludirajući na mogućnost kandidature Clinton za predsjednicu SAD-a 2016.

Politički skandal

“U SAD-u je bilo mnogo kritika o tome kako su ona i administracija predsjednika Baracka Obame odgovorili na političke promjene koje je donijelo Arapsko proljeće.”

Citirajući izvještaj, Jordan je kazala da “nije postojao osjećaj urgentnosti” u State Departmentu o osiguravanju diplomatskih misija, pogotovo u zemljama kojima su vladali politički nemiri i revolucije.

Incident je izazvao politički skandal koji su republikanci iskoristili kao povod za napad na Obamu tokom predizborne kampanje.

Ranije ovog mjeseca, američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice povukla se iz utrke za poziciju američke državne sekretarke nakon oštrih kritika republikanaca o odgovoru na incident u Bengaziju.

Izvori: Al Jazeera i agencije