Sivi oblaci nad Herceg-Novim

Nakon lokalnih izbora, održanih prošle nedjelje, još se čeka formiranje vlasti u opštini Herceg-Novi.

Nekada jedan od najuspješnijih turističkih gradova bivše Jugoslavije, suočava se s brojnim problemima: propalim hotelima, neriješenim pitanjem vode i infrastrukture, ali i slabom turističkom posjetom. 

Sivi oblaci nadvili su se nad Herceg-Novim, jednim od nekada prepoznatljivih ljetovališta na crnogorskoj obali, priča Radovan, koji je svoj životni vijek proveo u preduzeću Boka.

Loša privatizacija učinila je, kaže, da od sedam hotela sa 2.500 kreveta i upola toliko zaposlenih ostane samo jedan objekat i to u lošem stanju.

„Plaža koja je bila sa četiri zvjezdice sada je na dvije. ‘Tamaris’ je srušen do temelja, umjesto tog hotela danas je parking, gradski parking. ‘Tamarisa’ nema, a bio je nosilac hotela hercegnovskih. Imali smo jake turističke agencije, a inače smo bili kao nosioci turizma i u Crnoj Gori jer smo bili iza Dubrovnika, možda bara-bar sa Dubrovnikom, tada niko nije pominjao Budvu“, priča Radovan Kilibarda, bivši radnik HTP Boka.

Odustajanje od prodaje brodogradilišta

U Herceg-Novom živi više od 30.000 stanovnika. Grad je, pričaju mještani, bio na četvrtom mjestu po društvenim proizvodima u bivšoj Jugoslaviji. Danas, kažu, prednjači samo u problemima.

„Nema primanja, nema plata, nezaposlenost, to je to“, kaže Slavica, stanovnica Herceg-Novog.

Njen sugrađanin Aleksandar kaže: „Suprotno od dosad – sačuvaj ekologiju, posadi koje drvo, napravi tu prokletu vodu više, sto godina smo bez vode. Ovdje ne funkcioniše nijedan hotel, nema ništa. Vjerujte, i onda treba da se promijeni sve da bi se radilo i da bi se živjelo od turizma, jer ovo je turistički grad. Vi ako nemate hotele, šta ćete raditi?”

Osim turizma, Herceg-Novi prepoznatljiv je po najvećem banjskom lječilištu na Jadranu – Institutu Simo Milošević i brodogradilištu u Bijeloj.

Dok država četvrti put pokušava naći partnera za zastarjeli institut, od prodaje brodogradilišta je odustala i najavila programirani stečaj.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera