Sjećanje na 16.000 Roma ubijenih u Jasenovcu

U hrvatskom mjestu Uštica kod Jasenovca obilježen je Međunarodni dan sjećanja na Rome, stradale u holokaustu, gdje je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 16.000 Roma.

Među stradalima je bilo više od pet hiljada romske djece, a tačne brojke su nepoznate, jer nikada nisu bili evidentirani prilikom dolaska u logor.  

Prije više od sedamdeset godina Stevo Đurđević iz Bjelovara je izgubio dvije starije sestre. Nikada ih nije upoznao. Jedna je imala tek dva mjeseca, a druga dvije godine. Ustaše su ih ubile i bacile u jamu zajedno s više od 16.000 Roma, koji su dovedeni u logor Uštica nedaleko Jasenovca.

„Zaklali su ih tu pred očima svih po danu, sestru koja je imala dva mjeseca su nabacivali bajunetama, drugi ju je dočekivao s bajunetom, a ovoj starijoj koja je imala dvije godine, njoj su prerezali vrat“, kazao je Đurđević.

Ubijeni su mu djed i tri strica, a otac je jedini izvukao živu glavu. Svake godine na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta dolazi na to mjesto kako bi se prisjetio tragedije te svim stradalima odao počast.

Tačan broj stradalih Roma u Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj nikada se neće saznati, jer nisu bili evidentirani. Brojali su se vagoni u kojim ih se dovozilo. Ubijeno je više od 5.000 djece.

„Kada su dovedeni, upućeni su da idu u radni logor u kojem bi obavljali svoje zanate i usavršavali se. Mislili su da će svirati, pjevati i raditi, a na kraju su natjerani da kopaju jame za svoje sunarodnjake“, rekao je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine.

Na komemoraciji je bio i oskarovac Branko Lustig. I sam je kao dijete bio zatočenik koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu.

„Nikada više, stvarno nikada više. Moramo sve učiniti dok smo živi, dok možemo, da se to nikada više ne ponovi“, rekao je Lustig.

Fašizacija društva

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca upozorava da je Hrvatska danas ponovno suočena sa fašizacijom društva.

„Umanjuju se žrtve tog zločina, nasuprot toga vojska koja je oslobodila zemlju, proglašava se zločinačkom kao i njezin vođa. Hrvatska se danas s tom fašizacijom mora suočiti“, kazao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske.

Romi smatraju kako ih i danas diskriminiraju i da teško dolaze do posla.

„Romu je danas teško doći do posla, pogotovo ako i ima obrazovanje i fakultet i sve to, ali džabe. Kad ti dođeš kod poslodavca. kod privatnika, on će uvijek pogledati kako će reagirati većinski narod“, rekao je Čedo Todorović, urednik Romskog portala.

U Hrvatskoj, prema popisu stanovništva, živi 16.000 Roma, ali procjenjuje se kako ih je više od 40.000.

Izvor: Al Jazeera