Sjećanje na Drinske mučenice

Spomen obilježje Drinskim mučenicama u Goraždu, u posljednje vrijeme sve češće postaje hodočašće katoličkim vjernicima iz cijelog svijeta (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Elma Geca

Spomen obilježje Drinskim mučenicama u Goraždu, u posljednje vrijeme sve češće postaje hodočašće katoličkim vjernicima iz cijelog svijeta. Interes da se posjeti mjesto na kojem su 1941. godine četiri časne sestre izabrale smrt umjesto poniženja sve je veći, a danas su ovo svetilište posjetili hodočasnici iz Hrvatske.

U znak sjećanja na blaženice u Drinu je spušteno cvijeće, zapaljene su svijeće te obavljena molitva na mjestu gdje su njihova tijela bačena u vodu.

Mnogi od hodočasnika koji su danas posjetili Goražde, prvi su put u BiH, ali i na mjestu koje za njih, kako kažu, predstavlja svetinju. Darinka Bradić u BiH stigla je iz Njemačke.

„Priča o pet časnih sestara Drinskih mučenica jako me je dirnula i poželjela sam se njima na neki način pokloniti, što sam i učinila bacanjem ruža u Drinu. Inače, ovo je prvi put da dođem na tlo BiH i Goražda i jako mi se sviđa“, kaže Darinka koja je zajedno sa ostalim hodočasnicima obišla mjesto stradanja časnih sestara.

Sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernardeta u decembru 1941. godine dovedene su iz Pala, skočile su u smrt kako bi izbjegle zlostavljane od strane četnika Draže Mihailovića. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu sa namjerom da ih siluju one su skočile sa prozora. Na putu od Pala do Goražda ubijena je sestra Berchmana. Njihova smrt simbolizira hrabrost i privrženost zavjetu čistoće i ponosa.

„Za nas sestre, kćeri Božije ljubavi, svaka posjeta grupe hodočasnika, bila ona iz Hrvatske, bila ona iz Bosne i Hercegovine ili bilo kojega kraja svijeta, je nama vrlo važna. Ovo je mjesto važno nama sestrama jer su ovdje mučeničku smrt podnijele naše sestre, naših pet sestara prije skoro 80 godina. To je i jedan doticaj sa mjestom gdje su sestre provele zadnje sate svoga života. Nama je to sveto mjesto. Svaki put kada dođemo na rijeku Drinu, ovdje u Goražde, to je nešto što se ne da opisati. Taj osjećaj, biti na ovome mjestu je nešto što srce dira, a teško ga je iskazati“, suznih očiju kaže sestra Antonela Rašić.

Kapela posvećena sestrama

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Pet redovnica je oteto u decembru 1941. kada su u samostan Marijin dom na Palama upali četnici.

Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarnu u Goraždu.

Spomen obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. septembra 2011. godine. Od tada, mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta te su u Goraždu vođeni i razgovori o podizanju kapele posvećene hrabrim časnim sestrama

„Koliko je meni poznato Vrhbosanska nadbiskupija poslala je zahtjev da bi se negdje na lokaciji u Goraždu izgradila kapelica koja je posvećena Drinskim mučenicama. Mi dođemo na rijeku Drinu, ali imati mjesto ili prostoriju gdje se možemo pomoliti bi nam puno značilo. Međutim, Vrhbosanska nadbiskupija nije dobila nikakav odgovor za tu lokaciju i za gradnju kapelice i mi to očekujemo”, kazala je sestra Antonela Rašić.

Nedavno su u gradu na Drini boravili i hodočasnici iz Brazila, a već narednog vikenda, zakazana je posjeta vjernika iz Hrvatske, ali i drugih zemalja Evrope.

Izvor: Al Jazeera