Sjeverna Koreja će poslati visoku delegaciju na ZOI u Pyeonchang

Sjeverna Koreja će poslati reprezentaciju na Zimske olimpijske igre koje će od 9. do 25. februara biti održane u Južnoj Koreji, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje, nakon prvog dijela sastanka delegacija dvije Koreje, prvom od 2015. godine, koji se održava u demilitariziranoj zoni, u pograničnom sjevernokorejskom gradiću Panmunjomu.

“Što se tiče Pyeonchanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportaše koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku grupu, umjetničku trupu, grupu posjetitelja, demonstracijsku taekwondo ekipu i grupu novinara”, izjavio je po završetku prvog dijela pregovora doministar Hae Sung-chun.

Pregovori su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa sjevernokorejskog pregovaračkog tima Son Gwon-ri predložio da predstavnici medija budu prisutni razgovorima.

Slijedi nastavak razgovora

U konačnici delegacije su dogovorile nastavak razgovora bez prisutnosti novinara, prenosi Hina.

Predstavnici sjevernokorejske delegacije na svojim odijelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il-sunga i Kim Jong-ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo Zimskih olimpijskih igara u Pyeonchangu.

Južnokorejska strana je predložila nastavak pregovora o vojnim pitanjima, na kojima bi se raspravljalo o sprečavanju slučajnih sukoba.

“Izrazili smo potrebu za što skorijim nastavkom dijaloga i mirnim dogovorom, koji bi uključivao denuklearizaciju, a temeljio bi se na međusobnom uvažavanju dviju država i saradnji u zaustavljanju aktivnosti koje podižu tenzije na Korejskom poluotoku”, rekao je doministar Hae.

Izvor: Al Jazeera i agencije