Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete u more

Sjeverna Koreja ima velike zalihe dalekometnih i interkontinentalnih projektila (AP)

Sjeverna Koreja ispalila je dva nova balistička projektila u more, javlja južnokorejska agencija Yonhap.

Projektili su preletjeli 500 kilometara i pali u more kod grada Wonsana na istoku Sjeverne Koreje, objavila je južnokorejska vojska.

Prošli mjesec ispaljeno je šest projektila u more pomoću višestrukog sistema za lansiranje.

Sjeverna Koreja ima velike zalihe dalekometnih i interkontinentalnih projektila.

Izvještaj o lansiranju još dvije rakete objavljen je u trenutku velikih napetosti koje vladaju na Korejskom poluotoku nakon što su Sjevernokorejci u januaru izveli četvrti nuklearni test, a prošli mjesec ispalili i raketu dugog dometa.

Nuklearne bojeve glave

U srijedu su vlasti Sjeverne Koreje objavile na naslovnici lista vladajuće stranke fotografiju lidera Kim Jong-una kako stoji pored makete nuklearne bojeve glave na nekom naučnom skupu.

List Rodong Sinmun prenio je da se Kim sastao s nuklearnim naučnicima kako bi dobio informacije o njihovom radu, dodajući da je lider izrazio zadovoljstvo što je napravljena maketa nuklearnih bojevih glava spremnih za upotrebu na balističkim raketama.

Pjongjang je ranije naveo da posjeduje bojeve glave dovoljno male da ih mogu nositi balističke rakete dugog dometa, ali strani naučnici sumnjaju u to.

Prijetnje napadima

Sjeverna Koreja zaprijetila je prije tri dana južnom susjedu i SAD-u da će pokrenuti nuklearne napade nasumice protiv obje države koje su počele zajedničke vojne vježbe, što Pjongjang smatra pripremama za invaziju.

Vrhovna vojna komanda Sjeverne Koreje je tada saopćila da postoji prijetnja “preventivnih nuklearnih napada u ime pravde”.

To je odlučeno nekoliko dana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o pooštravanju sankcija vlastima Pjongjanga.

Izvor: Agencije