Sjeverna Koreja ispalila četiri rakete u more

Projektili su ispaljeni iz lansirne baze Tongchang-ri (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je više projektila koji su preletjeli oko 1.000 kilometara, objavilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane, dodajući kako vjeruje da se radi o ukupno četiri balističke rakete.

“Kada se radi o dosegu, on je oko 1.000 kilometara”, pojasnilo je ministarstvo.

Projektili su ispaljeni iz lansirne baze Tongchangri, pojasnila je vojska, dodajući da “Južna Koreja i SAD provode analizu glede daljnjih informacija”.

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da su ispaljena četiri projektila od kojih su tri pala u japanski isključivi ekonomski pojas, objavila je agencija France presse.

“Sjeverna Koreja ispalila je gotovo simultano četiri balističke rakete koje su preletjele oko 1000 kilometara. Tri su pale u isključivi ekonomski pojas naše zemlje”, rekao je Abe u parlamentu.

Odgovor na vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje

Naglasio je da su lansiranja jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti. “To je iznimno opasna akcija”, naglasio je.

Sjeverna Koreja zaprijetila je snažnim mjerama odmazde nakon što su Južna Koreja i SAD započele godišnje vojne vježbe prošle sedmice koje bi trebale provjeriti njihovu spremnost u slučaju moguće agresije sa Sjevera.

Pjongjang te vježbe naziva pripremom za rat protiv Sjeverne Koreje.

SAD nije zasad komentirao lansiranje, a jedan je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan kazao da su SAD uočile aktivnosti oko lansiranja, ali je odbio iznijeti pojedinosti.

Izvor: Agencije