Sjeverna Koreja ispalila rakete u more

Posljednje ispaljivanje raketa je treće zabilježeno lansiranje od četvrtka (EPA)

Sjeverna Koreja je ispalila dvije rakete kratkog dometa u vode pored njihove istočne obale, dan nakon što je Južna Koreja odbila prijedlog Pjongjanga za smanjenje tenzija, uključujući otkazivanje redovnih godišnjih vojnih vježbi Seula i Washingtona.

Projektili dometa 180 kilometara ispaljeni su iz grada Wonsan, na istočnoj obali zemlje, a bez prouzrokovanja štete pali su u more u srijedu ujutro, kazali su južnokorejski zvaničnici Ministarstva odbrane koji su tražili da ostanu anonimni.

Zvaničnici nisu dali dodatne detalje.

Specijal

Lansiranje projektila uslijedilo je samo dan prije posjete kineskog predsjednika Xija Jinpinga Južnoj Koreji, koji dolazi na sastanak sa južnokorejskom kolegicom Park Geun-hye.

Posljednje ispaljivanje raketa je treće zabilježeno lansiranje od četvrtka.

Južnokorejski zvaničnici su saopćili da je Sjever tri projektila kratkog dometa ispalio u četvrtak te dva u nedjelju, a sve rakete pale su u vode pored istočne obale.

Sjevernokorejski državni mediji kasnije su objavili da je lider Kim Jong-un nadgledao testno lansiranje projektila i raketa, što je vjerovatno povezano sa lansiranjima koje je zabilježio Jug.

Niz prijedloga

U ponedjeljak je sjevernokorejska moćna Nacionala komisija za odbranu iznijela niz prijedloga za koje kaže da bi smanjili tenzije, među kojima je otkazivanje vojnih vježbi, jer one predstavljaju probu pred invaziju.

Također je sugerirano da dvije Koreje obustave neprijateljsko vojno djelovanje koje preduzimaju jedna protiv druge na graničnim područjima te da se obustavi psihološki rat.

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države su u više navrata negirali da planiraju izvršiti invaziju na Sjever.

Južna Koreja je u utorak odbila prijedloge Sjeverne Koreje, nazvavši ih neiskrenim, te je saopćeno da Sjever prvo mora pokazati da misli ozbiljno kada je riječ o nuklearnom razoružanju, ako doista želi mir.

Animozitet na Korejskom poluotoku je i dalje na visokom nivou nakon niza sjevernokorejskih testiranja projektila i raketa.

Dvije Koreje ranije su razmijenile artiljerijsku vatru duž sporne zapadne morske granice.

Korejski poluotok zvanično ostaje u ratnom stanju s obzirom na to da je Korejski rat, vođen između 1950. i 1953, okončan primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.

Izvor: Agencije