Sjeverna Koreja: Izbori bez prava na izbor

Građani Sjeverne Koreje izašli su danas na parlamentarne izbore, koji se održavaju svakih pet godina. Mnogi građani su svjesni kako je riječ o čistoj formalnosti i kako rezultati neće dovesti do bilo kakvih promjena.

Na ulicama Pjongjanga pažljivo režirani prizori… Snimaju ih novinske agencije pod budnim okom sjevernokorejskog režima.

U toj državi glasači nemaju mnogo izbora – jednostavno moraju glasati.

„Upravo sam glasao u korist našeg zastupničkog kandidata. Posvetit ću sve svoje sposobnosti i snagu jačanju našeg socijalističkog sistema, kojem je narod na prvom mjestu”, kaže Ri Song Gun, stanovnik Pjongjanga.

Posebna kabina za glasanje protiv

Ipak, riječ „izbori” ovdje ima drugačije značenje.

U svakom okrugu samo je jedan kandidat za zastupnika, tako da glasači nemaju izbora. Moguće je glasati za tu osobu ili protiv nje.

Međutim, ako glasate protiv morate to učiniti javno i ući u posebnu glasačku kabinu. A to je nešto što se veoma mali broj ljudi usuđuje učiniti.

Posljednji izbori održani su 2009. godine, za vrijeme vladavine pokojnog vođe Kim Jong-ila. Osvojio je 100 posto glasova, a odziv je, navodno, bio 99,98 posto.

Ovo su prvi izbori otkada je vlast preuzeo Kim Jong-un i mnogi očekuju da će rezultati biti slični.

„Ovim izborima pokazat ćemo snagu i jedinstvo sjevernokorejskog naroda i vojske, koji ujedinjeni stoje iza našeg cijenjenog vođe”, kaže član Izborne komisije Hyon Byong Chol.

Izbori kao popis stanovništva

Posmatrači kažu da ovi izbori imaju dva cilja: režim ih koristi kao popis stanovništva i provjeru – ko je, možda, pobjegao iz zemlje. Ako ne glasate, protiv vas će biti pokrenuta istraga.

Također, ostatku svijeta izbori pružaju uvid i u to koji su političari ljubimci režima ove izolovane azijske države, jer se smatra da svakog kandidata bira partija i da ga odobrava sam izvrsni vođa.

Prema podacima Državne novinske agencije, do 14 sati po lokalnom vremenu na birališta je izašlo 91 posto građana. Ovo tijelo je zaduženo za odobravanje državnog budžeta i imenovanje visokih dužnosnika.

Rezultati će biti objavljeni sutra, a prvo zasjedanje u novom sazivu očekuje se sljedećeg mjeseca.

Izvor: Al Jazeera