Sjeverna Koreja lansirala raketu

Raketa lansirana nedugo nakon uspješnog nuklearnog testiranja (Reuters)

Sjeverna Koreja s kopna je ispalila raketu za lansiranje satelita, s novim tipom motora velike snage, a testiranje je nadzirao sjevernokorejski lider Kim Jong-un, javila je danas tamošnja državna novinska agencija KCNA.

Kim je predvodio testiranje u Kosmičkom centru “Sohae” na zapadu zemlje, navodi se u saopštenju.

Novi motor daje raketnom nosaču sposobnost da lansira razne vrste satelita, uključujući i one za osmatranje površine Zemlje, navodi KCNA, dodavši da je lansiranje naredio Kim.

Bilo je to prvo prijavljeno Kimovo javno pojavljivanje na nekom vojnom događaju otkad je Pjongjang izveo petu nuklearnu probu 9. septembra, primjećuje južnokorejska agencija Yonhap.

Kim je tražio od naučnika i inženjera da “pripreme lansiranje satelita što je prije moguće na bazi uspješnog testa”, navela je KCNA, nagovijestivši da bi Pjongjang uskoro mogao lansirati još jednu raketu dugog dometa, prenosi Reuters.

Moguća rezolucija UN-a

Novo testiranje izvedeno je u jeku globalnih osuda pete nuklearne probe Sjeverne Koreje ranije ovog mjeseca, ali i poslije poziva SAD-a, Japana i Južne Koreje ove sedmice na veći pritisak na Pjongjang zbog nepoštivanja rezolucija UN-a kojima se zabranjuju njegovi raketni i nuklearni programi.

Sjeverna Koreja ove godine testira nukelarno oružje i balističke rakete tempom bez presedana, a pod Kimovom upravom, zaključuje britanska agencija.

Sjedinjene Američke Države i Kina dogovorili su jačanje saradnje u Vijeću sigurnosti UN-a nakon što je Sjeverna Koreja izvela petu nuklearnu probu, saopštila je Bijela kuća, javlja Reuters.

Te dvije zemlje saopštile su i da će osnažiti saradnju kad je riječ o kanalima provođenja zakona, navodi se u saopštenju.

Peking i Washington počeli su razgovore o mogućoj rezoluciji UN-a o novim sankcijama protiv Pjongjanga nakon nedavne nuklearne probe Sjeverne Koreje, navele su neimenovane diplomate UN-a.

Izvor: Agencije